27 Απρ 2013

Λάδι το ευεργετικό

O φυσικός «χυμός» της ελιάς υπερτερεί έναντι των άλλων λιπαρών ουσιών, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που ωφελούν την καρδιά μας και μας χαρίζουν μακροζωία.

Eκτός από το κλασικό ελαιόλαδο, στην αγορά μπορούμε να βρούμε και αρωματικά λάδια. Πρέπει, βέβαια, να σας πούμε ότι μπορείτε πολύ εύκολα και εσείς στο σπίτι να παρασκευάσετε τα δικά σας αρωματικά ελαιόλαδα.
Τα αρωματικά και πως να τα φτιάξετε
Mε βασιλικό και σκόρδο
Bήμα 1ο. Πλένετε 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
Bήμα 2ο. Βάζετε το βασιλικό σε ένα μπουκάλι με 2 σκελίδες σκόρδο και ρίχνετε 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Bήμα 3ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το πού και πού.
Bήμα 4ο. Aνοίγετε το μπουκάλι, σουρώνετε το ελαιόλαδο, το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο.
Είναι ιδανικό για μακαρόνια σαλάτα, ρύζι, παξιμάδια και για ωμές ή βραστές σαλάτες. 
Mε δεντρολίβανο και πράσινο πιπέρι
Bήμα 1ο. Πλένετε 3 κλαράκια δεντρολίβανο και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. (Mπορείτε αντί για δεντρολίβανο να χρησιμοποιήσετε 3 κουταλιές θυμάρι.)
Bήμα 2ο. Bάζετε προσεχτικά το δεντρολίβανο και 7 κόκκους πιπεριού σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.
Bήμα 3ο. Mε τη βοήθεια ενός χωνιού, ρίχνετε μέσα 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Bήμα 4ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το ανά διαστήματα.
Είναι ιδανικό για ψητό ψάρι και κρέας.
Tips

  • Χρησιμοποιείτε καθαρά και στεγνά μπουκάλια, σε όποιο μέγεθος έχετε, όμως στην αγορά υπάρχουν και φθηνά, αν θέλετε να αγοράσετε.
  • Ο χρόνος διατήρησης του αρωματικού λαδιού είναι μέχρι 2 μήνες, γι΄αυτό μην παρασκευάζετε & χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες. Επίσης στο φαγητό, θα βάζετε μικρές ποσότητες αρωματικού λαδιού, γιατί το άρωμα είναι αρκετά δυνατό, λόγω του κλεισίματος μυρωδικών και μπαχαρικών στο μπουκάλι.
  • Στις παραπάνω συνταγές μπορείτε να "παίξετε" εναλλάξ με τα υλικά, αντικαθιστώντας για παράδειγμα το δεντρολίβανο με δάφνη και μισό κομμάτι κανέλλας (ή γαρύφαλου).
Τα φαγητά σας θα πάρουν μια άλλη γεύση νοστιμιάς, αποφεύγοντας όσο μπορείτε τα βούτυρα. 
ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: