16 Οκτ 2013

Ιστορία

16 Οκτωβρίου
1854 Γεννιέται ο Oscar Wilde, Ιρλανδός συγγραφέας, λογοτέχνης, ποιητής, κριτικός, που έζησε στο τέλος της Βικτωριανής εποχής. Γόνος αστικής Ιρλανδικής οικογένειας, η ζωή του ήταν ανοιχτή σε κουτσομπολιά. Με το μοναδικό μυθιστόρημά του "το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ" έφτασε στο αποκορύφωμα της λογοτεχνικής δόξας του το 1891. Αν και παντρεμένος & πατέρας 2 παιδιών, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικών έργων, στην τότε συντηρητική Αγγλία, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Όσκαρ Ουάλιντ-η ζωή του

1912 Α΄Βαλκανικός πόλεμος:Απελευθερώνονται οι πόλεις Κατερίνη και Βέροια, από τον τουρκικό ζυγό.
1923 Ιδρύεται η εταιρεία Disney, από τον Walt Disney, Αμερικανό παραγωγό, σκηνοθέτη, σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων και σεναριογράφο.
Alfred Rosenberg, after his hanging
Αρχειο : Yad Vashem
1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : οι Ναζί ιδρύουν το Γκέτο της Βαρσοβίας.
1946 Δέκα (10) από τους εξέχοντες ναζί, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο κατά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου. Ανάμεσά τους οι : J.v. Ribbentrop, Υπουργός Εξωτερικών των ναζί, H. Goering, εμπνευστής, αρχηγός της Γκεστάπο και αρχηγός επίσης της Γερμανικής αεροπορίας. Μαζί τους απαγχονίζεται και ο Εσθονός Alfred Rosenberg, ο κύριος δημιουργός και προπαγανδιστής για την διάδοση της ναζιστικής ιδεολογίας. Ανάμεσα δε, στα καθήκοντά του, ήταν και ο συντονισμός για την μεταφορά των κλεμμένων έργων τέχνης, από την πόλη Vichy της Γαλλίας στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: