29 Οκτ 2013

Ιστορία

29 Οκτωβρίου
1863 Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη, από τον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν, με σκοπό την προσφορά βοήθειας στα θύματα του πολέμου.
1882 Γεννιέται ο Ζαν Ζιρωντού, Γάλλος λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και διπλωμάτης, από τους πιο σημαντικούς της περιόδου του Μεσοπολέμου. Γνωστό έργο του, η τρελλή του Σαγιώ, που πρωτοπαίχτηκε σε θέατρο στην Αθήνα, με τον Αλέξη Μινωτή ως ηθοποιό και ως σκηνοθέτη.

1897 Γεννιέται ο Paul Joseph Goebbels, ο ναζί Γερμανός Υπουργός Προπαγάνδας, που έδεσε το όνομά του, εκτός από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και με το σύστημα προπαγάνδας που είχα αναπτύξει, γνωστό και ως "γκαιμπελισμός"
1911 Πεθαίνει ο Joseph Poulitzer, Αμερικανός δημοσιογράφος γεννημένος στο χωριό Makό της Ουγγαρίας και ο άνθρωπος που όρισε την "κίτρινη δημοσιογραφία", δίνοντας παράλληλα και το όνομά του στα ομώνυμα βραβεία δημοσιογραφίας.
1929 "Μαύρη Τρίτη" και το συμβαίνει το μεγάλο κραχ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που έμεινε στην ιστορία, χάνοντας σε μια ημέρα 10 δισεκατομμύρια δολλάρια. Θα χρειαστούν 25 χρόνια για να ανακάμψει.
1944 Ο Άρης Βελουχιώτης εκφωνεί τον ιστορικό λόγο του στη Λαμία, μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς.
1986 Πεθαίνει ο παλαίμαχος και ταλαντούχος ηθοποιός, Μίμης Φωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: