28 Δεκ 2013

Η ιστορία του Μπαιρακτάρη

Σε όλους είναι γνωστό το όνομα Μπαιρακτάρης. Όχι από τα σουβλάκια στη Μητροπόλεως, αλλά από το στίγμα που άφησε ως αστυνομικός Διευθυντής στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αθήνα, συνώνυμο της αυθαιρεσίας. Ήταν στρατιωτικός από την Αιτωλοακαρνανία (γενν. 1833), έλαβε μέρος στην Κρητική Επανάσταση του 1866 και πολέμησε στον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Ο Δημήτριος Μπαιρακτάρης έμεινε γνωστός στην ιστορία, ως ο εξολοθρευτής των κουτσαβάκηδων.
Ο Χαρίλαος Τρικούπης, πιστεύοντας στις ικανότητές του το 1893 τον διορίζει Αστυνομικό Διευθυντή της Αθήνας και εκείνος σκληρός και αγροίκος όπως ήταν ξεκινάει με βροντερό τρόπο το ξεκαθάρισμα των κουτσα-βάκηδων (κουτσά+βαίνω), επειδή έκαναν πως κούτσαιναν, γέρνοντας παράλληλα τον έναν ώμο, "χάριν μαγκιάς". Ουσιαστικά όμως το όνομά τους το οφείλουν στο Μήτσο Κουτσαβάκη, έναν δεκανέα του στρατού επί Όθωνος, που είχε γίνει ονομαστός για τα κατορθώματά του ως κακοποιός. Ως αντάξιοι μιμητές του προτύπου τους, ήταν οι χαρακτηριστικοί τύποι των ψευτοπαλληκαράδων, ταυτόχρονα και κλεφτρόνια, νταβατζήδες, μπράβοι σε χαρτοπαικτικές λέσχες, αλλά και στην υπηρεσία των κομματαρχών. Το άντρο τους ήταν η συνοικία του Ψυρρή, στην οποία κανείς δεν τολμούσε να μπει. Η αστυνομία εκείνη την εποχή ήταν κακοοργανωμένη, αμαθής και εξοπλισμένη με φτωχά μέσα. 
Ο Μπαϊρακτάρης, επικεφαλής ομάδας ευζώνων, εισέβαλε στα καφενεία και τις ταβέρνες της Αθήνας, τους συνελάμβανε και τους διαπόμπευε δημοσίως στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Τους ξύριζε τα μουστάκια, τους ψαλίδιζε τις αφέλειες της κόμμωσής τους, τους ψαλίδιζε το αφόρετο μανίκι από το σακάκι τους, και τους έκοβε το ζωνάρι, που έπεφτε στο χώμα και ήταν αιτία παρεξήγησης, όταν κάποιος τους το πατούσε. Στη συνέχεια τους οδηγούσε σιδηροδέσμιους στη φυλακή, πολλές φορές μην τηρώντας επακριβώς το γράμμα του νόμου.
Το 1896, κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, ο Μπαϊρακτάρης μηχανεύτηκε μια έξυπνη τακτική για να αντιμετωπίσει τους εισαγόμενους λωποδύτες, που τότε αποτελούσαν το μεγάλο πονοκέφαλο των αρχών. Έριξε στο φιλότιμο τους κουτσαβάκηδες και τους έβαλε να φυλάνε τους ξένους κλέφτες. Το κόλπο έπιασε και κατά τη διάρκεια των αγώνων δεν σημειώθηκε ούτε μία κλοπή!
Επίσης ο Μπαιρακτάρης εξιχνίασε με πρωτότυπο τρόπο πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Αθήνα και συνέβαλε στην αντιμετώπιση των γυμνιστών στο Φάληρο.
Ο Δημήτρης Μπαϊρακτάρης πέθανε με δόξα και τιμή το 1900, λίγους μήνες μετά την αποστρατεία του. 
Αξίζει, για όσους θέλουν να μάθουν και να δουν ένα κλικ ε δ ώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: