13 Ιαν 2014

Ιστορία

13 Ιανουαρίου
1822 Η Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη σημαία, ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.
1853 Πεθαίνει ο Θεόφιλος Καίρης, λόγιος, διανοούμενος, κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
1859 Γεννιέται στην Πάτρα, ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής, Κωστής Παλαμάς.

1910 Γεννιέται ο Γιάννης Τσαρούχης, σπουδαίος ζωγράφος, αλλά και εξαιρετικός θεωρητικός της τέχνης. Ήταν ένας ιδιοφυής δημιουργός με πολυπρισματικό έργο, σεβαστό και από τους κριτικούς, αλλά και από το κοινό.
Γιάννης Τσαρούχης
1941 Πεθαίνει ο Τζέιμς Τζόυς, Ιρλανδός συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.
1945 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : ο Κόκκινος Στρατός επιτίθεται στην Πολωνία, διασπώντας τις Γερμανικές γραμμές σε μήκος 25 μιλίων.
1995 Οι Εισαγγελείς στην Κρήτη, κρίνουν νόμιμη(!) την αρχαιολογική (παράνομη) συλλογή του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη.
1997 Μια αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται στο φως στο κέντρο της Αθήνας:είναι το αρχαίο Λύκειο όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης.
2001 Μεγάλος σεισμός στην πόλη του San Salvador, στην Κεντρική Λατινική Αμερική, αφήνει πάνω από 1.000 νεκρούς. Ο σεισμός ήταν 7,6 ρίχτερ, διήρκεσε 40 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά ακολούθησαν μεγάλοι συνεχείς σεισμοί. Πολλά πτώματα βρέθηκαν μακριά από το σημείο όπου στεκόντουσαν, ενώ τόννοι λάσπης εκσφενδονίστηκαν από βουνό που κατέρευσε πάνω στα σπίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: