8 Φεβ 2014

Τα άγνωστα κόκκινα φώτα της Τεχεράνης το 1975

Από τη δικτατορία του Σάχη στον αυταρχικό συντηρητισμό των Αγιατολάχ. Πίσω όμως από τις πολιτικές ειδήσεις, η πρωτεύουσα του Ιράν ζει διαφορετικά, ειδικά οι εκδιδόμενες γυναίκες.
Από το 1975 μέχρι το 1977, ο Ιρανός φωτογράφος Kaveh Golestan αποθανάτισε τα πρόσωπα, τις εκφράσεις και τις προσωπικές ιστορίες των εκδιδόμενων γυναικών στην Τεχεράνη.

Μέχρι σήμερα, η σκοτεινή πλευρά της πόλης του πληρωμένου έρωτα, ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στη χώρα για να καταγράψει τις μάχες στη Μέση Ανατολή. Στον ελεύθερο του χρόνο, περιδιάβαινε στα σοκάκια της πόλης και κατέγραφε με τον φακό του την καθημερινή ζωή αλλά και τα όσα συνέβαιναν τη νύχτα. Τα συγκεκριμένα φωτογραφικά του ντοκουμέντα ήρθαν τώρα στη δημοσιότητα, 11 χρόνια μετά τον θάνατο του
Ο εμβληματικός πολεμικός ανταποκριτής, σκοτώθηκε στις 2 Απριλίου του 2003 στο βόρειο Ιράκ, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έπεσε σε νάρκη.
Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με το Associated Press σαν φωτογράφος και κάμεραμαν, ενώ η δουλειά του δημοσιεύτηκε στο CNN και το BBC.

Οι ξεχασμένες γυναίκες της CitadelΟι 45 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του βραβευμένου με Pulitzer Golestan, δημοσιεύθηκαν εκείνη την εποχή στην εφημερίδα Ayandegan και το 1978 εκτέθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Η κυβέρνηση όμως έκλεισε την έκθεση μόλις 14 ημέρες μετά τα εγκαίνια της και οι φωτογραφίες χάθηκαν για πάντα. Ένα χρόνο μετά την αρχική προβολή των φωτογραφιών, η περιοχή Citadel στην οποία στεγάζονταν οι συγκεκριμένοι οίκοι ανοχής ισοπεδώθηκε και όλα τα σπίτια κάηκαν. Καμία γυναίκα δεν μπορούσε να επισκεφθεί την Citadel, εκτός αν "εργαζόταν" εκεί. Οι εκδιδόμενες βρίσκονταν εκεί παρά την θέληση τους.

Μετά την καταστροφή, οι περισσότερες εκδιδόμενες γυναίκες, εκτελέστηκαν από το καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία μετά το 1980.
Τα εν λόγω καρέ είναι και τα μόνα ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν μείνει. Οι φωτογραφίες διασώθηκαν από οικείους του φωτορεπόρτερ και θα εκτεθούν από τις 21 Μαρτίου μέχρι τις 4 Μαΐου στην γκαλερί Foam στο Άμστερνταμ.
Πηγή News247

Δεν υπάρχουν σχόλια: