14 Φεβ 2014

Ούτε φως ούτε τούνελ στην οικονομία της Ελλάδας

Τελικά είναι 28% το ποσοστό ανεργίας (Νοέμβριος 2013), το οποίο στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερο, λόγω μη καταγραφής όλων των ανέργων και εξαιτίας του ότι αν κάποιος είναι άνεργος 11 μήνες και 1 μήνα εργαστεί, θεωρείται εργαζόμενος!!
Με τάσεις αυξητικές, οι οποίες παγιώνονται χρόνο με το χρόνο, θα είναι πολύ δύσκολο, ακόμα κι αν αύριο φύγει η Τρόικα (ΔΝΤ) από την Ελλάδα (virtual reality), η οικονομία της χώρας να αρχίσει να επανακάμπτει, για ένα και μόνο λόγο : την μη ύπαρξη ανάπτυξης και τον μη σχεδιασμό της, έτσι ώστε τα εγγόνια μας να έχουν ελπίδες να ζήσουν αξιοπρεπώς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.550.679 άτοµα, με τους άνεργους στα 1.382.062 άτομα και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό στα 3.376.643 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 36.448 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (αύξηση 1,1%) και κατά 6.331 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (αύξηση 0,2%). Αυτά τα ποσοστά, στην Στατιστική επιστήμη, θεωρούνται ότι αφενός μεν, έχουν αυξητικές τάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, αφετέρου ότι οι συνέπειες στην πραγματική ζωή, είναι αναλογικά πολύ χειρότερες από την καταγραφή των ποσοστών. Σημειώστε την ανεργία που προελαύνει από τις απολύσεις και που είναι κριτήριο "έκτακτο" και θα αυξήσει τον δείκτη της ανεργίας. Σε αυτό προσθέστε και το κλείσιμο εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την παράλογη φορολόγηση των ανέργων, όπως και την αφαίμαξη των εργαζομένων, μέσω χαρατσίων και μοναδικής εφευρετικότητας φόρων.
Μάλιστα τούτο, αποδεικνύεται σε μια άλλη χώρα, την Ισπανία, με πολύ λιγότερα προβλήματα από την Ελλάδα, στην οποία νέα αύξηση σημείωσε ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο-ανήλθε σε 4,8 εκατομμύρια-αν και η Ισπανία γνωρίζει μικρή ανάκαμψη, αποτυπωμένη σε διάφορους δείκτες

Συνεπώς το υποτιθέμενο success story του κ. Α. Σαμαρά, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια φούσκα και μάλιστα ψεύτικη. Αυτό όμως ήδη το γνωρίζετε.
Άρθρο Μ.Γ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: