9 Μαρ 2014

Ουιγούροι : οι Τούρκοι της Κίνας που σκορπούν τον θάνατο

Ακούσαμε για πρώτη φορά τους Ουιγούρους, στο φονικό του σιδηροδρομικού σταθμού της νότιας Κίνας όπου με τα χαντζάρια σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Τώρα όλοι φωτογραφίζουν τους Ουιγούρους φανατικούς Ισλαμιστές πίσω από την εξαφάνιση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι φανατικοί ισλαμιστές Ουιγούροι:

Ισλαμικό κίνημα Ανατολικού Τουρκιστάν (ΕΤΙΜ) Ιδρύθηκε το 1997 με στόχο την ανεξαρτησία της επαρχίας Ζινγιάγκ της Κίνας. Μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Το 2005 το NBC είχε αναφέρει ότι η οργάνωση ΕΤΙΜ είχε πραγματοποιήσει πάνω από 200 τρομοκρατικές ενέργειες με 162 νεκρούς και 440 τραυματίες.

Το 2006 οι Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν 22 Ουιγούρους στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας πληροφορίες ότι είχαν σχέση με την Αλ Κάιντα. Μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο και μετά από μερικά χρόνια 5 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με αναφορές δημοσιογράφων βρίσκονται στην Αλβανία.

Ιστορική προέλευση των Ουιγούρων

Οι Τουρκικές ρίζες των Ουιγούρων: Οι Ουιγούροι είναι οι Τούρκοι της Κίνας. Είναι Tουρκικό φύλο και η λέξη Ουιγούροι μάλλον σημαίνει «ενωμένοι». Ζουν στην δυτική περιφέρεια Ζινγιάγκ της Κίνας σε μία έκταση που είναι 4 φορές το μέγεθος της Καλιφόρνιας.
 Η πρώτη αναφορά στη φυλή των Ουιγούρων είναι από την Δυναστεία του Γουέι (386-534 μ.Χ). Οι Ουιγούροι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ζουν στην περιοχή αυτή εδώ και 9.000 χρόνια. Εξισλαμίστηκαν γύρω στο 1.000 μ.Χ. Πρίν ασπάζονταν τον Σαμανισμό και τον Βουδισμό. Το 1920, οκτώ χρόνια μετά την πτώση της τελευταίας δυναστείας και την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας, οι ισλαμιστές και οπαδοί του Παντουρκισμού άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην Κίνα. Το 1933 και το 1944, βοηθούμενοι από τον Στάλιν, καταφέρνουν να δημιουργήσουν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτόνομο κράτος: «Δημοκρατία του Ανατολικού Τουρκεστάν». Την 1η Οκτωβρίου 1949 ιδρύεται η Λαϊκη Δημοκρατία της Κίνας και η περιοχή ονομάζεται «Αυτόνομη περιφέρεια Ζινγιάγκ-Ουιγούροι».

Τα σημεία στα οποία ομιλείται η γλώσσα των Ουιγούρων
Εκτός της επαρχίας Ζινγιάνγκ, η μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων στην Κίνα βρίσκεται στην περιοχή Ταογιουάν, στη νοτιοκεντρική επαρχία της Χουνάν. Έξω από την Κίνα, σημαντικές κοινότητες Ουιγούρων υπάρχουν στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Μικρότερες κοινότητες υπάρχουν στο Αφγανιστάν, Πακιστάν και την Τουρκία.

Γλώσσα :  Η γλώσσα των Ουιγούρων είναι γνωστή ως «Ανατολικά Τουρκικά» και ομιλείται από 8-11 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούν στη Δυτική Κίνα, αλλά και σε ορισμένες περιοχές του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές είναι μία Τουρκική γλώσσα με έντονες επιρροές από την Περσική, την Αραβική, τη Ρωσική και την Κινεζική γλώσσα. 

Καταλήγοντας, αναφέρουμε ότι δύο απόπειρες των Ουιγούρων τις δεκαετίες του 1930 & του 1940 να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος, κατέληξαν σε αποτυχία.
Είναι εξαιρετικά φανατισμένοι Μουσουλμάνοι και επιτίθενται κυρίως σε πολίτες της Κινεζικής επαρχίας με αίτημα την αυτονόμησή τους και τον σεβασμό της πατρογονικής τους γλώσσας, η οποία διαπιστωμένα καταπατείται. Το εθνοθρησκευτικό τους μίσος τα τελευταία χρόνια, έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: