21 Μαρ 2014

Diego Garcia : ένας εξωτικός παράδεισος χωρίς τεκίλα

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι το σημείο όπου έχει εντοπίσει ο δορυφόρος τα υποτιθέμενα συντρίμμια του Boeing, είναι ένα από τα πιο δυσπρόσιτα σημεία του πλανήτη. Εάν σε όλα αυτά προστεθούν τα ρεύματα του Ωκεανού, τυχόν κακός καιρός και ο χαμένος χρόνος από την παραδοχή της εξαφάνισης και την έναρξη των ερευνών, τότε θα είναι πραγματικά δύσκολο το έργο των ομάδων έρευνας.
Πολύ κοντά όμως-στη μέση "του πουθενά"-στον Ινδικό Ωκεανό, βρίσκεται το νησί-ατόλη Diego Garcia, έκτασης 30 τ.χλμ. γνωστό από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60, αρχές του ΄70 για την μυστικότητα με την οποία αρχικά εγκατέστησαν τις βάσεις τους οι Αμερικανοί. Λίγο αργότερα την δεκαετία του ΄80, έκτισαν προεκτάσεις. Είναι ένα νησί με όμορφες παραλίες και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριζόταν ένας ιδιωτικός παράδεισος, εάν δεν υπήρχαν όλα εκείνα τα εργαστήρια, οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι προηγμένες τεχνολογίες και τα ραντάρ, που το καθιστούν μια υψίστης στρατηγικής σημασίας βάση των Η.Π.Α στον Ινδικό Ωκεανό.
Κι όμως..εσείς δεν μπορείτε να πάτε
Από το νησί αυτό έφυγαν πληρώματα προς το Ιράκ, τις περιόδους της εμπόλεμης εμπλοκής των Η.Π.Α. Γεωγραφικά εάν το δούμε και παρόλες τις μεγάλες αποστάσεις που διανύουν τα πλοία και τα μαχητικά αεροπλάνα, το νησί-βάση Digeo Garcia, ελέγχει όλο τον Ινδικό Ωκεανό, την φιλική Αυστραλία, προς βορά & βορειοανατολικά το Βιετνάμ, την Ινδία & τις γειτονικές χώρες, την Κίνα, Φιλιππίνες, την Αφρική...

Το νησί Diego Garcia χαρακτηρίζεται ως Βρετανικό έδαφος του Ινδικού Ωκεανού και βρίσκεται σε στρατιωτική χρήση των Η.Π.Α από το 1971. Διαθέτει τόσες στρατιωτικές-γεωγραφικές υπηρεσίες, όσες κάποιες χώρες της Ευρώπης μαζί, συμπεριλαμβανομένου και για έκτακτη ανάγκη διαδρόμου, από τους 33 διαδρόμους που υπάρχουν παγκοσμίως, που ποτέ όμως δεν χρησιμοποιήθηκε, για τις ανάγκες αεροδιαστημικής της NASA

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι θα σήμαινε μια επιχείρηση εναντίον αυτού του νησιού?

Οι φήμες εκείνες που έλεγαν, ότι κάτοικοι των Μαλδίβων είδαν το Boeing 777 να πετάει πολύ χαμηλά και ταυτόχρονα το "έπιασε"ραντάρ του Diego Garcia, πριν ημέρες που δημοσιεύσαμε, κατά πόσο απέχουν από την πραγματικότητα?

Δεν υπάρχουν σχόλια: