11 Μαΐ 2014

Ιστορία

Κωνσταντινούπολη
Γκραβούρα του Meisner, 1638
11 Μαίου
330 Ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει τη νέα πόλη που έχτισε, ονομάζοντάς την Νέα Ρώμη, όπου και μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Η πόλη θα μείνει γνωστή στην ιστορία ως Κωνσταντινούπολη.
482 Γεννιέται ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός Α΄
868 Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο εκδίδεται στην Κίνα από τον Γουάνγκ Τσιεχ, 587 χρόνια πριν από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου. Πρόκειται για ένα βουδιστικό κείμενο.
1771 Γεννιέται η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του ΄21, με δικό της εκστρατευτικό σώμα από το νησί των Σπετσών.
1867 Το Λουξεμβούργο αποκτά την ανεξαρτησία του, με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου.
1871 Γεννιέται ο Τζον Χέρσελ, Άγγλος μαθηματικός και αστρονόμος.
1904 Γεννιέται ο Σαλβαδόρ Νταλί, σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος, με φασιστική ιδεολογία υπέρ του δικτάτορα Φράνκο. Συνδέθηκε με το κίνημα του σουρεαλισμού, θεωρούμενος ως ο βασιλιάς του και ήταν μια ιδιαίτερα εκκεντρική φυσιογνωμία.
1919 Α' Παγκόσμιος πόλεμος:οι Γερμανοί προετοιμάζονται να προσβάλλουν τους όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα σκληροί για τη χώρα τους, ως προς την απώλεια εδαφών & τις πολεμικές αποζημιώσεις.
1926 Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα. Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.
1949 Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταιλάνδη
1960 Συλλαμβάνεται ο ναζιστής Άντολφ Άιχμαν, από 4 πράκτορες της Ισραηλινής Μοσάντ, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου είχε διαφύγει.
1981 Πεθαίνει ο Bob Marley, Τζαμαικανός τραγουδιστής και μουσικός.
1987 O Klaus Barbie "Butcher of Lyon"-ο χασάπης της Λυόν-ναζί και υψηλόβαθμο στέλεχος της Γκεστάπο παραπέμπεται σε δίκη, μετά από 40 και πλέον χρόνια από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, κατηγορούμενος για 177 εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
1990 Πεθαίνει ο Στράτος Διονυσίου, λαικός τραγουδιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: