13 Ιουν 2014

Ιστορία

13 Ιουνίου
1897 Γεννιέται ο θρυλικός Νορβηγός δρομέας Πάαβο Νούρμι, με 9 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια
1928 Γεννιέται ο John Forbes Nash, μαθηματικός-ιδιοφυία, βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών το 1994. Ο Nash υπέφερε από σχιζοφρένεια για 30 χρόνια από την ηλικία των 29 ετών. 

1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Εκκενώνεται το Παρίσι, πριν την εισβολή των Γερμανικών δυνάμεων στην πόλη.
1968 Σαν σήμερα θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, το υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, ο οποίος αποπερατώθηκε το 1971.
Lyndon Johnson and Robert McNamara
Plan Airstrikes in Vietnam
1971 Οι New York Times, δημοσιεύουν τα έγγραφα "Pentagon papers", τα οποία αφορούσαν τις δεσμεύσεις και τα σχέδια των Η.Π.Α στην νοτιοανατολική Ασία για τρεις δεκαετίες. Επίσης σε αυτά τα απόρρητα έγγραφα, αναφέρονται οι αποφάσεις των Η.Π.Α & ο ρόλος του Αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο του Βιετνάμ & χρονικά παρέχουν στοιχεία για τις περιόδους διακυβέρνησης τόσο επί προεδρίας Kennedy & Johnson, όσο και για την διπλωματία των Η.Π.Α, επί θητείας Eisenhower.
Τα έγγραφα έκλεψε ο Daniel Ellsberg, πρώην αμυντικός αναλυτής του Υπουργείου, ο οποίος μετά έγινε ακτιβιστής ενάντια στον πόλεμο. Είναι γνωστός επίσης για την θεωρία που ανέπτυξε με το όνομα Ellsberg paradox
1991 Ο Boris Yeltsin, γιορτάζει τη νίκη στις πρώτες Ρωσικές εκλογές. Ο Yeltsin, ηγέτης της Δημοκρατικής παράταξης, είχε προκαλέσει μια βαριά ήττα στην κομμουνιστική παράταξη, που κυβερνούσε τη χώρα από την επανάσταση του 1917.
2005 O Michael Jackson αθωώνεται από όλες τις κατηγορίες, σχετικά με παρενόχληση-κακοποίηση παιδιού, μετά από 4μηνη δίκη.
2012 Πεθαίνει ο Ροζέ Γκαρωντί, Γάλλος φιλόσοφος. Ξεκίνησε ως χριστιανός και μαρξιστής και κατέληξε μουσουλμάνος και αρνητής του Ολοκαυτώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: