15 Ιουν 2014

Ιστορία

15 Ιουνίου
763 π.Χ. Οι Ασσύριοι, καταγράφουν την έκλειψη του ηλίου, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο, για την καταγραφή γεγονότων στην ιστορία της Μεσοποταμίας.
1215 Υπογράφεται η Magna Carta, με την οποία ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας, αποκηρύσσει μέρος των δικαιωμάτων του. Η Magna Carta, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα παγκοσμίως, για την ανάπτυξη της δημοκρατίας.
Υπεγράφη μεταξύ του Πάπα Ιννοκέντιου Γ΄και του Βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας, αλλά και των βαρώνων του. Είναι γνωστό στην ιστορία και ως Χάρτης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
1878 Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί, μετά τη συμφωνία με τους Οθωμανούς που την κατείχαν από το 1530.
1911 Η I.B.M ιδρύεται στη Νέα Υόρκη.
1913 Β΄Βαλκανικός πόλεμος και ο Βουλγαρικός στρατός επιτίθεται στον Ελληνικό στο Μπούκοβιτς.
1914 Γεννιέται ο Γιούρι Αντρόπωφ, Σοβιετικός πολιτικός, διάδοχος του Λεονίντ Μπρέζνιεφ και Γ. Γ. του Κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
Μάνος Χατζιδάκις
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Ο αξιωματούχος ναζί Paul Blobel αναλαμβάνει να καταστρέψει, κατόπιν εντολής, τα αποδεικτικά στοιχεία για την συστηματική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης. O Blobel σε συνεργασία με άλλους ναζί, πρωτοστάτησε στο μακελειό, γνωστό ως Babi Yar, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1941 στο Κίεβο, όπου 33.771 Εβραίοι δολοφονήθηκαν.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Οι Γερμανοί φονεύουν 19 Έλληνες στον Πειραιά, ως αντίποινα για την ανατίναξη Ιταλικού πλοίου.
1994 Πεθαίνει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, βραβευμένος το 1960, με το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού της ταινίας "Ποτέ την Κυριακή".
1996 Πεθαίνει η Έλλα Φιτζέραλντ, Αφροαμερικανή τραγουδίστρια της τζαζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: