18 Ιουν 2014

Ιστορία

18 Ιουνίου
1815 Η Μάχη του Βατερλώ κατά την οποία ο Ναπολέων Βοναπάρτης ηττάται από τους Άγγλους & τους Πρώσους. Έτσι τελειώνουν οι πόλεμοι που κράτησαν πάνω από δύο δεκαετίες. H μάχη αυτή αποτελεί το κύκνειο άσμα του Ναπολέοντα, ο οποίος υποτίμησε τους αντιπάλους του, καθώς & τη σωματική & ψυχική φθορά που είχε υποστεί ο ίδιος.

Η Μάχη του Βατρλώ, θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές μάχες στη Νεώτερη Ευρωπαική Ιστορία και σηματοδοτεί το τέλος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας.
1884 Γεννιέται ο Εντουάρντ Νταλαντιέ, Γάλλος πολιτικός, τρεις φορές Πρωθυπουργός της Γαλλίας και εκείνος που υπέγραψε για τη χώρα του το 1938, τη Συμφωνία του Μονάχου.
1914 Με τη Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, ανακοινώνουν οι Μεγάλες Δυνάμεις στην Ελληνική κυβέρνηση, την ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου.
1936 Πεθαίνει ο σημαντικός Ρώσος συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι.
1942 Γεννιέται το "σκαθάρι" o Άγγλος Πωλ Μακ Κάρντνει του θρυλικού συγκροτήματος Beatles, του οποίου υπήρξε και συνιδρυτής.
1979 Oι Jimmy Carter & Leonid Brezhnev, οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων, Η.Π.Α και Σοβιετικής Ένωσης αντίστοιχα, υπογράφουν συμφωνία ειρήνης στη Βιέννη, την Salt II, για μείωση των πυραύλων εκτόξευσης, με όριο τον αριθμό 2.400.-
1983 Η Dr. Sally Ride, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου Stanford, γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα, που  ταξιδεύει σε αποστολή για έξη (6) ημέρες, στο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: