4 Ιουν 2014

Ιστορία

4 Ιουνίου
1798 Πεθαίνει ο Giacomo Casanova, Ιταλός συγγραφέας & γυναικοκατακτητής.
1878 Υπογράφεται η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία παραχωρείται η Κύπρος από την Οθωμανική αυτοκρατορία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν μια μυστική διμερής συμφωνία, μεταξύ Τουρκίας και Αγγλίας.
1896 Ο Χένρυ Φορντ δοκιμάζει στους δρόμους του Ντητρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη.
1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Οι Γερμανοί ναζί καταλαμβάνουν τελικά το λιμάνι της Δουνκέρκης στη Βόρειο Γαλλία και οι δυνάμεις των Συμμάχων -338.000- αποχωρούν από την περιοχή. Ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Winston Churchill, εκφωνεί λόγο στη Βουλή, κατά την ημέρα που ο τελευταίος Άγγλος στρατιώτης επιστρέφει στην πατρίδα του. Στο λόγο του, περιγράφει το θαύμα της σωτηρίας από τη Δουνκέρκη, προειδοποιώντας όμως για μια επικείμενη εισβολή.
1942 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Ξεκινά η μάχη του Midway, μεταξύ Η.Π.Α και Ιαπωνίας, σε θάλασσα και αέρα με νίκη των Η.Π.Α. Κράτησε 4 ημέρες και η Ιαπωνία έχασε 4 αεροσκάφη μεταφοράς ενώ οι Η.Π.Α μόνο 1. Θεωρείται από τις πιο νικηφόρες μάχες του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.
1989-Η σφαγή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.
1944 Τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθερώνουν τη Ρώμη, από τις δυνάμεις του Άξονα. 
1989 Το καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με τη σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.
2001 Πεθαίνει ο Ντίνος Ηλιόπουλος, σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου & του κινηματογράφου.
2008 Πεθαίνει ο Σωτήρης Μουστάκας, ένας ακόμα σπουδαίος ηθοποιός, με καταγωγή από την Λεμεσό της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: