10 Οκτ 2014

Ιστορία

10 Οκτωβρίου
732 Μάχη του Πουατιέ ή η μάχη της Τουρ : Ο ηγέτης των Φράγκων Κάρολος Μαρτέλος, μαζί με τους άνδρες του νικούν μεγάλο στρατό Μαυριτανών, ανακόπτοντας την επέλαση των Μουσουλμάνων προς τη Δυτική Ευρώπη.
1813 Γεννιέται ο Τζουζέπε Βέρντι, Ιταλός συνθέτης. Έργα γνωστά:Ριγκολέτο, Αίντα, Τραβιάτα, θεωρούμενος ως ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες στην Όπερα.
1862 Με την επέμβαση των Άγγλων πέφτει ο Όθωνας και η βασιλεία του, την διακυβέρνηση δε της Ελλάδος, αναλαμβάνει η τριανδρία από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κων/νο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο. Στις 11 Οκτωβρίου αναλαμβάνει η Προσωρινή Κυβέρνηση της Ελλάδος.
1912 Α΄Βαλκανικός πόλεμος, κατά τον οποίο σαν σήμερα, διεξάγεται η νικηφόρα και σημαντική μάχη του Σαρανταπόρου κατά των Τούρκων και έτσι απελευθερώνονται τα Σέρβια και η Κοζάνη.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : 800 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 9-14 ετών, κλείνονται σε θάλαμο αερίων και εκτελούνται στο Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz.
1970 Πεθαίνει ο Edouard Daladier, Γάλλος ριζοσπάστης πολιτικός και 3 φορές Πρωθυπουργός της Γαλλίας. Ήταν εκείνος που υπέγραψε την Συμφωνία του Μονάχου το 1938.
1985 Η περιπέτεια της πειρατείας του κρουαζερόπλοιου Achille Lauro τελειώνει. Το πλοίο είχε καταληφθεί από Παλαιστινίους, ο δε Γιασέρ Αραφάτ, ηγέτης των Παλαιστινίων (P.L.O), είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή αυτή την ενέργεια.
2004 Ο πιο γνωστός superman Christopher Reeve πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή ανακοπή. Ο Reeve ήταν παράλυτος από το 1995, μετά από τραγικό ατύχημα με το άλογό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: