14 Οκτ 2014

Ιστορία

D. Eisenhower-5.6.1944
14 Οκτωβρίου
1843 Παρουσιάζεται για πρώτη φορά, με τη μουσική του Φέλιξ Μέντελσον, το έργο "Όνειρο θερινής νυκτός" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στην πόλη Πότσδαμ.
1890 Γεννιέται ο Dwight Eisenhower, o 34ος Πρόεδρος των Η.Π.Α και στρατιωτικός. Είχε λάβει μέρος στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και στην επιχείρηση Overload, το 1944, κατά την απόβαση στη Νορμανδία.
1904 Γεννιέται ο Christian Pineau, Γάλλος πολιτικός και αντιστασιακός, από τους στενότερους συνεργάτες του Γάλλου Προέδρου Σαρλ Ντε Γκωλ, κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Είχε συλληφθεί από την Γκεστάπο το 1943 και στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσηςBuchenwald, από το οποίο και επιβίωσε. Ως Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, υπέγραψε τη Συνθήκη της Ρώμης, βάσει της οποίας γεννήθηκε η Ευρωπαική Ένωση.
Erwin Rommel, the Desert Fox
1933 Η Γερμανία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών, ενώ αναγγέλλεται και η αποχώρηση της χώρας από τη Διάσκεψη για τον αφοπλισμό, δείχνοντας έτσι τη θέλησή της, να μην λάβει μέρος στις σχετικές συζητήσεις.
1939 Γεννιέται ο Ralph Lauren, Αμερικανός σχεδιαστής μόδας.
1944 Στη Γερμανία ο αρχιστράτηγος Erwin Rommel, η "αλεπού της ερήμου" λόγω των ικανοτήτων του στις σκληρές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Β. Αφρική, αυτοκτονεί με δηλητήριο. Αποκαλύφθηκε ότι μαζί με άλλους προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ και του δόθηκε η επιλογή μεταξύ δίκης και αυτοκτονίας.
1962 Περίοδος Ψυχρού πολέμου και ξεσπά η πυραυλική κρίση της Κούβας, επί θητείας J.F. Kennedy, σύμφωνα με την οποία, Αμερικανικά αεροσκάφη U-2, φωτογραφίζουν 42 Σοβιετικούς κρυμμένους βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στη Κούβα. Σαν σήμερα ξεκίνησε η σοβαρότερη κρίση ανάμεσα σε Η.Π.Α και Σοβιετική Ένωση, που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα ενός Γ΄Παγκοσμίου πολέμου.
Συνωστισμός για το νερό του Καματερού

1976 Σαν σήμερα ο Γιώργος Καματερός, δικηγόρος στο επάγγελμα, με το "θαυματουργό νερό" του, οδηγείται σε δίκη, διότι υποστήριζε ότι είχα ανακαλύψει το φάρμακο κατά του καρκίνου. Ο 36χρονος άρχισε να μοιράζει με βυτιοφόρα το ιαματικό νερό, που υποτίθεται έφερνε από την Κω, στις γειτονιές της Αθήνας και λίγες μέρες αργότερα στην επαρχία.
1994 Απονέμεται το Νόμπελ ειρήνης στους Γιασέρ, Αραφάτ, Σιμόν Πέρες, Γιτζάκ Ράμπιν, για τη "Συμφωνία του Όσλο", σχετικά με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
2002 Πεθαίνει ο Norbert Schultze, ο Γερμανός συνθέτης που έγραψε την μελωδία του Β΄Παγκοσμίου πολέμου Lili Marleen.

Δεν υπάρχουν σχόλια: