31 Οκτ 2014

Ιστορία

31 Οκτωβρίου
1517 Ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκολλεί τις 95 θέσεις του στον Καθεδρικό ναό της Βιτεμβέργης, ως αντίδραση για την πώληση συγχωροχαρτιών, εκ μέρους της Καθολικής εκκλησίας. Ο Λούθηρος καλεί τους Καθολικούς σε δημόσια συζήτηση:αρχή της Προτεσταντικής μεταρρύθμισης.
1887 Γεννιέται ο Chiang Kai-shek, Κινέζος πολιτικός, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος της Κίνας έως το 1948 και Πρόεδρος μετέπειτα της Ταιβάν (Εθνική Δημοκρατία της Κίνας)
Ναπολέων Λαπαθιώτης
1888 Γεννιέται ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ποιητής.
1912 Α΄Βαλκανικός πόλεμος : μετά από σκληρό αγώνα, το Ελληνικό στρατιωτικό μικτό απόσπασμα απελευθερώνει το Μέτσοβο.
1920 Γεννιέται ο Helmut Newton, Γερμανός φωτογράφος, διάσημος για τις φωτογραφίες του στο χώρο της μόδας. (Θαν. 2004)
1958 Παρουσιάζεται ο πρώτος βηματοδότης καρδιάς.
1984 Δολοφονείται η Πρωθυπουργός της Ινδίας Indira Gandhi, στο Νέο Δελχί, από δύο άτομα, τα οποία πιστεύεται ότι ήταν οι σωματοφύλακές της. Το πρωί εκείνο έκανε τη βόλτα στο κήπο της, όταν δέχθηκε την δολοφονική επίθεση. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου με επείγον χειρουργείο της αφαιρέθηκαν οι σφαίρες, όμως μετά από μιάμιση ώρα πέθανε. Κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο επίσημα δεν γνωστοποιήθηκε όμως πιστεύεται ότι το ζευγάρι των δολοφόνων ήταν Sikc-Σιχ εξτρεμιστές, που έδρασαν ως αντίποινα για την έφοδο στον ιερό ναό τους στο Golden temple στο Amritsar, που είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του ιδίου έτους.
1992 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄αποκαθιστά τη μνήμη του Γαλιλαίου, μετά από 359 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: