18 Νοε 2014

Διαφωνία σεισμολόγων για τον σεισμό της Χαλκίδας

Αν και σεισμογενής χώρα η Ελλάδα, δύο σεισμοί τη νύχτα, την ώρα του ύπνου, τάραξαν τους κατοίκους των γύρω περιοχών, με επίκεντρο το νότιο τμήμα του Β. Ευβοικού. Οι δύο σεισμοί ήταν επιφανειακοί, με εστιακό βάθος 20 χλμ.

Ο πρώτος σεισμός έγινε στις 01:05 και ο δεύτερος τέσσερα λεπτά αργότερα (01:09). Είχαν και οι δυο μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και έγιναν αισθητοί στην Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα αλλά και σε πολλές περιοχές της Αττικής, ακόμη και στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. 
Τη Χαλκίδα και τη Μαλεσίνα, οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα για να ηρεμήσουν και να νιώσουν ασφάλεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Newsit, τόνισε ότι οι δυο σεισμοί έγιναν αισθητοί στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με το Protothema, οι σεισμολόγοι διαφωνούν, εάν η προέλευση του σεισμού προέρχεται από γνωστό ρήγμα-της Αταλάντης- ή όχι.
Ο Καθηγητής σεισμολογίας του Α.Π.Θ Κώστας Παπαζάχοςεπεσήμανε ότι θα πρέπει «να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: