23 Δεκ 2014

Ιστορία

23 Δεκεμβρίου
1790 Γεννιέται ο Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν, Γάλλος φιλόλογος, λόγιος, κυριότερα γνωστός, γιατί αποκρυπτογράφησε την ιερογλυφική γραφή των Αιγυπτίων. Τη σημαντικότερη βάση για τις μελέτες του προσέφερε "η στήλη της Ροζέττας" που βρέθηκε το 1799 στην περιοχή στο Δέλτα του Νείλου.
1918 Γεννιέται ο Χέλμουτ Σμιτ, Γερμανός πρώην Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας.

1933 Στη Γερμανία καταδικάζεται  ο Ολλανδός Μαρίνους Βαν ντερ Λούμπε, αναρχοκομμουνιστής, ο οποίος κατηγορήθηκε για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (Γερμανική Βουλή). Ήταν μια ευκαιρία για τον Χίτλερ και τον Γκαίμπελς, να θέσουν εκτός νόμου το Κομμουνιστικό κόμμα, πιέζοντας τον Πρόεδρο Χίντεμπουργκ γι αυτό, καταπατώντας τις πολιτικές ελευθερίες και απαγορεύοντας κάθε αντιναζιστική προπαγάνδα.
1975 Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, 45 ετών, με τρεις σφαίρες σχεδόν εξ επαφής. Το περιστατικό συνέβη στις 22:00 έξω από την οικία του Γουέλς στο Ψυχικό, μόλις είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του και το παιδί του από τη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη Κιούμπιτς στο Χίλτον. Τυπικά είχε το τίτλο του α΄ γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας. Ήταν το πρώτο χτύπημα της 17 Νοέμβρη.
1979 Σοβιετικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: