19 Ιαν 2015

Ιστορία

19 Ιανουαρίου
1736 Γεννιέται ο Τζέιμς Βατ, Σκωτσέζος μηχανουργός και εφευρέτης, ο "πατέρας της ατμομηχανής".
1806  Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
1829 Πραγματοποιείται η πρεμιέρα του έργου Φάουστ του Γκαίτε.
1943 Γεννιέται η Janis Joplin, Αμερικανίδα μουσικός η οποία μεγαλούργησε στα τέλη της δεκαετίας του 60 σε μπάντα, αλλά και solo, σε διάφορα είδη μουσικής.
1947 Η μεγαλύτερη Ελληνική ναυτική τραγωδία στο Νότιο Ευβοϊκό, με 400 περίπου νεκρούς. Το πλοίο «Χειμάρρα» που έκανε τη διαδρομή Πειραιάς - Θεσσαλονίκη βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας. Ανάμεσά τους ήταν και πολιτικοί κρατούμενοι του εμφυλίου, που βρήκαν φρικτό θάνατο, επειδή ήταν αλυσοδεμένοι χειροπόδαρα στο αμπάρι του πλοίου, αρνούμενοι οι αστυνομικοί να τους ελευθερώσουν ακόμα και την ύστατη ώρα της βύθισης του πλοίου.
Το πόρισμα από 
Το πλοίο Χειμάρρα και κάτω οι ναυαγοί
την ανάκριση αναφέρει ότι το πλοίο δεν κινούνταν "επί της ορθής πορείας" και γι αυτό προσέκρουσε στη βραχονησίδα "Γάιδαρος". 
Υπήρξαν φήμες και άλλες απόψεις ότι το πλοίο έπεσε σε "μαγνητική" νάρκη, αλλά και περί σαμποτάζ.
1948 Πεθαίνει ο Τόνι Γκαρνιέ, Γάλλος αρχιτέκτονας, από τους πιο σημαντικούς στην Ευρώπη, του 20ου αιώνα, ο οποίος ακολουθώντας το μοντέλο βιομηχανικού design, σχεδίασε πολλά κτίρια, ιδιαίτερα στη Λυών.
1966 Indira Gandhi, επιλέγεται μέσω σκληρής ψηφοφορίας για την αρχηγία του κόμματος, ως η επόμενη ηγέτης της Ινδίας, σε ηλικία 48 ετών. Προέρχεται από την ιστορική δυναστεία των Nehru και ο πατέρας της Jaw. Nehru, υπήρξε Πρωθυπουργός της χώρας.
2000 Πεθαίνει η Αυστριακή ηθοποιός Χέντι Λαμάρ, γνωστή για την ομορφιά της, παράλληλα όμως ήταν και επιστήμων-εφευρέτης σε θέματα τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: