15 Μαΐ 2015

Ιστορία

15 Μαίου
1756 Ξεκινάει ο επταετής πόλεμος- 7 years war- μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας, με την τελευταία να κηρύσσει τον πόλεμο. O Eπταετής πόλεμος τελικά, εξελίχθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, στη Β. Αμερική, την Κεντρική Ευρώπη, την Ινδία, την Καραιβική & στις παγκόσμιες θάλασσες.
1773 Γεννιέται ο Κλέμενς φον Μέττερνιχ, Αυστριακός πολιτικός, διάσημος Ευρωπαίος και ικανός διπλωμάτης, εξαπατώντας με ψέμματα και με απόψεις ενάντια στην ελευθερία των υποδουλωμένων λαών. Κάθε του κίνηση, υπαγορευόταν από το στενό συμφέρον και όχι από την ιδεολογία, γι αυτό και οι μετέπειτα ιστορικοί αμφισβήτησαν κατά μέρος, την προσφορά του στην Ευρωπαική διπλωματία.
1854 Γεννιέται ο Ιωάννης Ψυχάρης, φιλόλογος, δημοτικιστής και συγγραφέας, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο κίνημα για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην Ελλάδα.
1859 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Πιερ Κιουρί, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Μαρία Κιουρί και τον Α. Μπεκερέλ, έλαβαν το 1903 το Νόμπελ φυσικής.
1886 Πεθαίνει η Emily Dickinson, Aμερικανίδα ποιήτρια και λογοτέχνης.
1905 Ιδρύεται η πόλη Las Vegas στη Νεβάδα των Η.Π.Α. Είναι μια όαση στην καρδιά της ερήμου Μοχάβε και μέχρι το 1848 ανήκε στο Μεξικό. Είναι γνωστή και ως η "πρωτεύουσα" του τζόγου.
1909 Γεννιέται ο Άγγλος ηθοποιός Τζέιμς Μέισον.
1943 Ο Ιωσήφ Στάλιν διαλύει την Κομμουνιστική Διεθνή, γνωστή ως Τρίτη Διεθνής.
1955 Υπογράφεται η Συνθήκη με την οποία αναγνωρίζεται η Αυστρία, ως ανεξάρτητο κράτος.
2012 Πεθαίνει ο Κάρλος Φουέντες, Μεξικανός διπλωμάτης, συγγραφέας και ένας από του σπουδαιότερους λογοτέχνες της Λατινικής Αμερικής. Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος της Ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Δεν υπάρχουν σχόλια: