29 Μαΐ 2015

Ιστορία

"Η Πόλις εάλω"
29 Μαίου
1453 Άλωση της Κωνσταντινούπολης:η ιστορική ημέρα για το Βυζάντιο, το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, μετά από δύο μήνες πολιορκίας της Πόλης από τους Οθωμανούς και η έναρξη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Οι Οθωμανοί διατήρησαν την ίδια πόλη ως πρωτεύουσα, με παραφρασμένο το όνομά της.
1453 Πεθαίνει ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄Παλαιολόγος. Λίγες ώρες πριν πεθάνει, κοινώνησε τη Θεία Ευχαριστία από τα χέρια του Πατριάρχη Ισιδώρου. Πολλοί θρύλοι έκτοτε υπάρχουν για τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και την Κόκκινη Μηλιά.
1500 Πεθαίνει ο Βαρθολομαίος Ντιάζ, Πορτογάλος εξερευνητής.
1824 Καταστρέφεται η νήσος Κάσος, μετά από την απόβαση των Τουρκοαιγυπτίων στο νησί.
1917 Γεννιέται ο John F. Kennedy, ο 35ος Πρόεδρος των Η.Π.Α, καταγόμενος από πλούσια, ισχυρή, Ιρλανδικού αίματος, οικογένεια και προερχόμενος πολιτικά από την Δημοκρατική παράταξη. 
1922 Γεννιέται ο Ιάνης Ξενάκης, Έλληνας συνθέτης, αρχιτέκτονας και  μηχανικός.
1935 Πεθαίνει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, Έλληνας οικονομολόγος, από τους πρωτοπόρους της οικονομικής ιστορίας στη χώρα μας. 
1942 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος-Παρίσι : Μετά από οδηγία του ναζί Υπουργού Προπαγάνδας Joseph Goebbels, o A. Hitler, διατάζει όλοι οι Εβραίοι στο κατεχόμενο Παρίσι, να φορούν ένα αναγνωριστικό κίτρινο αστέρι, identifying yellow star, στην αριστερή πλευρά του ενδύματός τους.
Tenzing Norgay and Edmund Hillary wear decorations
given them  by the Kingdom of Nepal after 
their historic ascent of Mt. Everest.
1953 Ο Νεοζηλανδός Edmund Hillary & o Sherpa Tenzing Norgay από το Νεπάλ (Sherpa:φυλή του ορεινού Νεπάλ & η καταγωγή του οδηγού του Έντμουντ Χίλαρυ, στην ανάβαση προς το Έβερεστ), φθάνουν στην κορυφή του όρους Έβερεστ των Ιμαλαίων, στη συνοριακή γραμμή των Νεπάλ-Θιβέτ, στις 11.30 π.μ τοπική ώρα. Οι δύο άνδρες παρέμειναν στην κορυφή για 15 μόνο λεπτά, λόγω της χαμηλής στάθμης του οξυγόνου. Το κατόρθωμα αυτό πέρασε στην Ιστορία και ο Hillary έγινε δημοφιλής παγκοσμίως, ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση και βοήθησε τους φτωχούς κατοίκους του Νεπάλ.
1954 Λέσχη Μπίλντεμπεργκ : Η πρώτη ανεπίσημη ετήσια σύναξη 120-130 προσωπικοτήτων από τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των ΜΜΕ. Η πρώτη συνάντηση έγινε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 1954.

Δεν υπάρχουν σχόλια: