21 Μαΐ 2015

Ιστορία

1914, Tζουζέπε Μερκάλι
21 Μαίου
1471 Γεννιέται ο Άλμπερτ Ντύρερ, Γερμανός ζωγράφος.
1850 Γεννιέται ο Τζουζέπε Μερκάλι, Ιταλός ηφαιστειολόγος, γνωστός για την κλίμακα μέτρησης Μερκάλι, που επινόησε.
1864 Τα Επτάνησα ενώνονται επίσημα με την Ελλάδα.
1881 Ιδρύεται ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός(Red Cross), στην Ουάσινγκτον.
Chrales Lindbergh
1910 Γεννιέται η διάσημη πιανίστρια Τζίνα Μπαχάουερ.
1921 Γεννιέται ο Αντρέι Ζαχάρωφ, Ρώσος φυσικός, που εναντιώθηκε στο σταλινικό καθεστώς στη Σοβιετική Ένωση και εξορίστηκε. Η Ευρωπαική Ένωση θέσπισε προς τιμήν του το "βραβείο Ζαχάρωφ", που συμβολίζει την ελευθερία του πνεύματος.
1927 Ο θρυλικός αεροπόρος Charles Lindbergh, φθάνει στο Παρίσι, πετώντας από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, πραγματοποιώντας την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς σταθμό με αεροπλάνο, σε 33,5 ώρες.
1940 Οι Γερμανοί ναζί, μια "ειδική ομάδα", σκοτώνουν πάνω από 1.500 άτομα, ψυχικά ασθενείς, σε Νοσοκομείο στην Ανατολική Πρωσία. Μετά το τέλος της επιχείρησης, έδωσαν αναφορά στα κεντρικά του Βερολίνου ότι οι ασθενείς "successfully evacuated", ήτοι επιτυχώς εκκενώθησαν.
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και κατά τη Μάχη της Κρήτης, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε.
1986 Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα στην Ελλάδα με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο Κωνσταντίνος Αργυρός, τραγουδιστής, είναι ένα από τα τρίδυμα. 
1991 Ο τέως Πρωθυπουργός της Ινδίας, Rajiv Gandhi, δολοφονείται, κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας των εκλογών, από βόμβα που εξερράγη κρυμμένη μέσα σε καλάθι με λουλούδια. Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Κανένας επίσημα δεν ανέλαβε την ευθύνη, όμως λέγεται ότι μια βίαιη οργάνωση της Sri Lanka, η LTTE για τους Τamils, ήταν υπεύθυνη. Η δολοφονία που σόκαρε τον κόσμο, σηματοδότησε τη λήξη της δυναστείας των Nehru, που είχαν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, μετά την απελευθέρωση από τη Βρετανική κυριαρχία.
1999 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρέντυ Γερμανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: