22 Ιουν 2015

Ιστορία

22 Ιουνίου
217 π.Χ: Διεξάγεται η Μάχη της Γάζας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Πτολεμαίος Δ' της Αιγύπτου νικά τον Αντίοχο Γ' τον επονομαζόμενο και Μέγα, του Βασιλείου των Σελευκιδών.
1837: Γεννιέται ο Ερνέστος Τσίλλερ, Γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. (Θαν. 12/11/1923)1903: Γεννιέται John Dillinger, Αμερικανός ληστής τραπεζών και «Νο. 1 δημόσιος κίνδυνος» για το FBI.
Γερμανικά τανκς εισβάλλουν στην ΕΣΣΔ
1941: O Hitler εισβάλλει στη Σοβιετική Ένωση, εκπλήσσοντας τον Ιωσήφ Στάλιν και παραβιάζοντας την μεταξύ τους διμερή συνθήκη ειρήνης του 1939 Ribbentrop-Molotov pact. Η εισβολή των Γερμανικών δυνάμεων, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αποτελούμενη από περίπου 3 εκατομμύρια στρατιώτες, 3.000 τανκς, 7.000 οπλοπολυβόλα και 3.000 αεροσκάφη. Παρόλες τις προειδοποιήσεις των Βρετανών και των μυστικών υπηρεσιών, ο Στάλιν αρνήθηκε να προετοιμαστεί, επιμένοντας ότι η εισβολή των Γερμανών θα πραγματοποιούνταν το επόμενο καλοκαίρι. Είχαν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως και η αρχή της επιχείρησης με το κωδικό όνομα:Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ο διορατικός Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Winston Churchill, σε λόγο του στο BBC radio, είπε μεταξύ άλλων & αναγγέλλοντας την εισβολή : "ο Ρωσικός κίνδυνος είναι και δικός μας κίνδυνος", εννοώντας την Γερμανική επέκταση στη Ρωσία.
1965 Πεθαίνει ο David O. Selznick, Αμερικανός παραγωγός του Χόλυγουντ και ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την ταινία σταθμό "Όσα παίρνει ο άνεμος".
1969 Πεθαίνει η Judy Garland, Αμερικανίδα βραβευμένη ηθοποιός, τραγουδίστρια και μητέρα της γνωστής Λίζα Μινέλι.
1992 Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο νεοδημοκράτης Γιάννης Καλαμπόκας, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια, αργότερα όμως η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: