28 Ιουν 2015

Τα κρίσιμα ιστορικά "παιχνίδια' του Κ.Κ.Ε με τη δεξιά

Η ιστορία του Κ.Κ.Ε είναι σημαντική, όμως πάντα την τελευταία στιγμή "έχυναν την καρδάρα", όχι τυχαία, επιλέγοντας αποχή ή συντασσόμενοι με δεξιές αντιλήψεις, πουλώντας συντρόφους αλλά και απλούς πολίτες.

Όπως θα δούμε παρακάτω και με βάση τις ιστορικές πηγές, το ΚΚΕ δυστυχώς, αποδείχθηκε επανειλημμένα ικανό στο να συνεργάζεται με τους πάντες, προκειμένου να βγάλει το αστικό καθεστώς από τα εκάστοτε αδιέξοδά του.

Ιανουάριος 1936Πρώτο παράδειγμα είναι το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα. Στις εκλογές του Γενάρη του 1936 το Φιλελεύθερο Κόμμα (οι βενιζελικοί) εξέλεξε 141 βουλευτές, το Λαϊκό Κόμμα (η Δεξιά) 143 και το Λαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) 15. Μπροστά στο αδιέξοδο και τα δύο αστικά κόμματα ξεκίνησαν μυστικές διαπραγματεύσεις με το ΚΚΕ και τελικά ο Θ. Σοφούλης του Φιλελεύθερου Κόμματος και ο αντιπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου Στέλιος Σκλάβαινας έκλεισαν μυστική συμφωνία: το Λαϊκό Μέτωπο υποσχέθηκε να ψηφίσει τον Σοφούλη για Πρόεδρο της Βουλής (δηλ. σύμφωνα με τα κοινοβουλευτικά ήθη της εποχής, για Πρωθυπουργό) και να υποστηρίξει την κυβέρνησή του. Ο Σοφούλης τελικά έγινε πρόεδρος της Βουλής, αλλά δεν τηρήθηκε τίποτε από όσα μυστικά είχαν συμφωνηθεί με το ΚΚΕ.
Το αστικό πολιτικό σύστημα ξεπέρασε την κρίση του, καθώς πολύ σύντομα και οι δύο πλευρές του τα «βρήκαν» και τελικά ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ιωάννη Μεταξά, αρχηγό ενός μικρού κόμματος με μόλις 7 έδρες στη Βουλή.
Τον Απρίλιο του 1936, η κυβέρνηση Μεταξά πήρε τη στήριξη των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων που  συμφώνησαν ότι το κοινοβούλιο έπρεπε να διακόψει τις εργασίες του για πέντε μήνες! Ο δρόμος για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου είχε ανοίξει.
11 Ιουνίου 1945 : Ιούνιος πάλι ήταν, όταν το Κ.Κ.Ε αποκήρυσσε τον θρυλικό Άρη Βελουχιώτη ως προδότη, γιατί απλά ο Άρης δεν συμφώνησε μαζί τους. Χρειάστηκαν 66 ολόκληρα χρόνια για να μεταμελήσουν και να αποδεχτούν την πορεία του και την ηγετική του προσωπικότητα στην Εθνική αντίσταση, όχι γιατί οι περισσότεροι το κατάλαβαν, αλλά γιατί τους το είπε το κόμμα τους.

1 Ιουλίου 1989Τότε, πριν από 26 ακριβώς χρόνια, έπεφτε Σάββατο η 1η Ιουλίου. Γύρω στις 7 το απόγευµα, ο βουλευτής της Ν∆ Τζαννής Τζαννετάκης παίρνει από τον πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη την εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης. 
Λίγες ώρες νωρίτερα έχει πάρει µέρος σε σύσκεψη του αρχηγού της Ν∆ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη µε τους δύο αρχηγούς του Συνασπισµού της Αριστεράς και της Προόδου, τον Γενικό γραµµατέα του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη και τον αρχηγό της ΕΑΡ (όπως έχει µετονοµαστεί το ΚΚΕ Εσωτερικού) Λεωνίδα Κύρκο. Αυτοί έχουν αποφασίσει όχι µόνο να σχηµατίσουν κυβέρνηση Δεξιάς – Αριστεράς, αλλά στη συνάντησή του µοίρασαν και τα ΥπουργείαΣτις 2 Ιουλίου ορκίζεται η κυβέρνηση Τζαννετάκη της συνεργασίας Ν∆-ΚΚΕ. Πολλοί μέσα από το ΚΚΕ ξεσηκώθηκαν γι αυτή τη σύμπραξη, μαζί με τη νεολαία της ΚΝΕ να αντιδρά. Στις 5 Ιουλίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κώστας Κάππος, δίνει στη δηµοσιότητα δήλωση-ράπισµα για τον Χ. Φλωράκη: "Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για το ΚΚΕ..."
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1989 η Κ.Ε του Κ.Κ.Ε αποφασίζει να καθαιρέσει το εκλεγμένο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ και να τοποθετήσει τους εγκάθετούς της στην ηγεσία της νεολαίας. Η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας διαφωνούσε με τη συνεργασία Ν.Δ-Κ.Κ.Ε. 
Για να πάει µε τη Ν∆ και τους «κλέφτες του ΠΑΣΟΚ» όπως τους αποκαλούσε και να συµµετάσχει στη γλυκιά νοµή της εξουσίας, η ηγεσία του ΚΚΕ δεν δίστασε να διαγράψει χιλιάδες κοµµουνιστές! Από τότε πέρασε στην πλήρη ανυποληψία και ουδέποτε τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ προσέγγισαν εκείνα που έπαιρνε, προτού συµµετάσχει στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα.

27 Ioυνίου 2015 : Κρίσιμες ημέρες και κρίνεται το δημοψήφισμα μιας κυρίαρχης χώρας αν οι Έλληνες θέλουν να αποδεχθούν την πρόταση των θεσμών ή όχι. 
Χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές του Κ.Κ.Ε είπε : «Θα σας ζητούσα όμως να αναλογιστείτε και την ιστορία του κόμματος σας και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να μην κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτή τη στιγμή θα περίμενα με μεγάλη σαφήνεια να τοποθετηθείτε στο κυρίαρχο δίλημμα. Για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, του εργαζόμενου λαού, της εργατικής τάξης ή με τα συμφέροντα αυτών που θέλουν να γονατίσουν την κοινωνία. Και μην ταυτίζεστε εσείς με την άλλη πλευρά. Δεν σας περιποιεί τιμή».
Τσίπρας, Κουβέλης και Κουτσούμπας στο Ηρώδειο.
Μόνο οι παραστάσεις ενώνουν?
Το Κ.Κ.Ε αποφασίζει να ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος, με τη δικαιολογία-επιχείρημα ότι είναι και κατά της πρότασης της Ελληνικής κυβέρνησης. Ποιος τους πιστεύει? Μόνο οι δεξιοί δείχνουν να τους καταλαβαίνουν, έχουν άλλωστε μαζί τους ιστορικό δέσιμο και ένα καταγεγραμμένο παρελθόν, που δεν αφήνει αμφιβολίες ότι στις δύσκολες, ιστορικές αποφάσεις του κοινοβουλευτισμού, το Κ.Κ.Ε τασσόταν πάντα με την δεξιά και συντηρητική πλευρά.
Τα προσχήματα δεν έχουν σημασία, τα αποτελέσματα είναι απτά, μένουν και προστίθενται στην ιστορία.
Πηγές
Ανάπτυξη-Σχολιασμός Μ.Γ.Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια: