28 Ιουν 2015

Ιστορία

28 Ιουνίου
548 Πεθαίνει η Θεοδώρα, Βυζαντινή αυτοκράτειρα, σύζυγος του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Κατά τη διάρκεια της Στάσης του Νίκα εμψύχωσε τον Ιουστινιανό και τον έπεισε να μην εγκαταλείψει την Πόλη, διαδραματίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο, στην έκβαση των πραγμάτων στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
1389 Διεξάγεται η μάχη του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ Σέρβων και Οθωμανών.
1577 Γεννιέται ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, ο σπουδαίος Φλαμανδός ζωγράφος.
1712 Γεννιέται ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, Ελβετός φιλόσοφος, γνωστός για τη δράση του την περίοδο του Διαφωτισμού. Οι πολιτικές του απόψεις επηρέασαν τη Γαλλική επανάσταση.
1867 Γεννιέται ο Λουίτζι Πιραντέλλο, Ιταλός συγγραφέας. Τα διηγήματά του είναι ρεαλιστικές ιστορίες που σκιαγραφούν την ανθρώπινη ψυχή, μεταμορφώνοντας ακόμα κι ένα απλό περιστατικό, σε ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Το 1934 απονεμήθηκε στον Πιραντέλλο το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.
Η κηδεία του αρχιδουκικού ζεύγους
1914 Δολοφονείται στο Σεράγεβο, ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος, Αρχιδούκας της Αυστρίας και διάδοχος της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, μαζί και η γυναίκα του Σοφία.  Η δολοφονία αυτή απετέλεσε τη σπίθα για την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου πολέμου και έμεινε γνωστή στην ιστορία, ως η δολοφονία του Σεράγεβο.
1963 Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.
1975 Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, σημαντικός πολεοδόμος και αρχιτέκτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: