9 Ιουν 2015

Το ρήγμα της Αταλάντης αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα

Το περίφημο ρήγμα της Αταλάντης, που ξαναήρθε σήμερα στην επικαιρότητα, μετά τον πρωινό σεισμό, δεν είναι πρόσφατο. Αντιθέτως αναφέρεται σε πολλούς αρχαίους συγγραφείς. Το ρήγμα αυτό προκαλεί τρόμο και μόνο στην ιδέα της ενεργοποίησής του.

Οι Διόδωρος Σικελιώτης και Θουκυδίδης γράφουν για ένα μεγάλο σεισμό το καλοκαίρι του 426 π.Χ. με συνταρακτικές συνέπειες, όπως η καταστροφή της πρωτεύουσας της Οπουντίας Λοκρίδας. Οι ίδιοι πάλι αναφέρουν ένα τρομερό σεισμό το 396 π.Χ. Πιθανολογείται ότι οι σεισμοί αυτοί, ήταν η κύρια καταστροφή των αρχαίων πόλεων της περιοχής.
Ο μεγαλύτερος όμως και ο πιο γνωστός σεισμός της Λοκρίδας, παραμένει ως σήμερα αυτός του 1894, εξαιτίας των πολλών θυμάτων και των εκτεταμένων υλικών καταστροφών. Είναι σημαντικός, κυρίως λόγω των εντυπωσιακών γεωλογικών και γεωμορφολογικών φαινόμενων που ακολούθησαν.
Ένας σύντομος κατάλογος των σεισμών της περιοχής με πιθανολογούμενα επίκεντρα:
427/426 π.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο.
Οι περιγραφές που έχουμε στα χέρια μας από Θουκυδίδη (σύγχρονος μάλιστα του σεισμού), Διόδωρο Σικελιώτη και Στράβωνα μιλούν για τεράστιες καταστροφές: από μεγάλες εδαφικές μεταβολές ως τσουνάμι στο Καλλίαρο πεδίο (πεδιάδα της Αταλάντης). Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστο 3.000 νεκρούς.
105 ή 106 ή 107 μ.Χ.
Με βάση όσα είναι γνωστά σήμερα, θεωρείται ότι ο σεισμός αυτός ήταν η αιτία καταστροφής της αρχαίας πόλης του Οπούντα. Σημειώθηκε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος φρόντισε για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.
551 π.Χ. με επίκεντρο την πόλη του Σχίναιου (Αχινό ή αρχαίος Εχίνους)
Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα υπήρξε για την περιοχή ο σεισμός της άνοιξης του 551 μ.Χ. οπότε και καταστράφηκαν τα τείχη των Θερμοπυλών, ενώ θεωρείται πιθανή ακόμη και αποκοπή εδάφους με τη δημιουργία του Αταλαντονησιού, που ως τότε ήταν χερσόνησος.
1544μ.Χ. επίκεντρο τη Λαμία
1740μ.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό κόλπο
1758μ.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο
1870μ.Χ. με επίκεντρο ανατολικά της Αράχωβας

Γενικά πάντως η αποκοπή εδάφους ήταν ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: