28 Ιουν 2015

Πως τρώνε ένα πιάτο φαί οι "Ποταμίσιοι" στις Βρυξέλλες

Δεν θέλω να γίνω υπουργός, θέλω να κυβερνήσω
Ο Βηματοδότης γράφει μια σπαρταριστή περιγραφή για το πως παραγγέλνουν στο Ποτάμι, όταν βρίσκονται στην αλλοδαπήνΚαλό θα ήταν, λένε πολλοί, ο Σταύρος Θεοδωράκης ως αρχηγός κόμματος να αρχίσει εντατικά μαθήματα Αγγλικών.
Κυρίως όταν έχει συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Γιατί σας το λέω αυτό; Για να ξαλαφρώσει την Οντίν Λιναρδάτου η οποία στο Ποτάμι εκτελεί χρέη όχι μόνο συμβούλου επί των διεθνών θεμάτων, αλλά και διερμηνέως. Αν δεν ήταν η Οντίν Λιναρδάτου, ο κ. Θεοδωράκης θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση στις συνομιλίες που είχε με Πρωθυπουργούς, τον Πιερ Μοσκοβισί αλλά και τον Γκίρι Κατάινεν, αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο για τις επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ. Μία φορά δεν ζήτησαν τη βοήθεια της κυρίας Λιναρδάτου και υπήρξε μπέρδεμα. Ήταν όταν πήγαν όλοι μαζί (και οι ευρωβουλευτές) να δειπνήσουν σε ένα εστιατόριο, κοντά στο κτίριο της Κομισιόν, με το όνομα «Καγκελαρία». Ο κ. Γραμματικάκης παρήγγειλε κοτόπουλο και του έφεραν πάπια. Ο κ. Κύρκος παρήγγειλε πάπια και του έφεραν κοτόπουλο. Ο κ. Θεοχάρης παρήγγειλε και αυτός κοτόπουλο και εισέπραξε πάπια. Ο δε κ. Θεοδωράκης παρήγγειλε τα ξακουστά μύδια των Βρυξελλών και του έφεραν ρολό κοτόπουλο. 
Αφού έγινε μια σύσκεψη της ηγετικής ομάδας του Ποταμιού για το αν στα πιάτα ήταν πάπια ή κοτόπουλο, και δεν υπήρχε άλλος τρόπος - όπως είπαν - να το διαπιστώσουν παρά να δοκιμάσουν, ο κ. Θεοδωράκης εκνευρίστηκε και είπε στους σερβιτόρους «πάρτε το πιάτο από εδώ και φέρτε αυτό που παρήγγειλα» (με μετάφραση του κ. Κύρκου). Και πάλι έγινε λάθος και έως ότου έρθουν τα αχνιστά μύδια, παρέλασε από το τραπέζι του άλλη μια πάπια ψημένη με πορτοκάλι.
Προτού πάνε στο εστιατόριο, κάθισαν σε μια καφετέρια, κοντά και αυτή στο κτίριο της Κομισιόν, για να πιουν έναν καφέ: «Δεν σερβίρουμε εδώ καφέ. Εστιατόριο είναι» τους είπε ένας από τους σερβιτόρους. Έτσι αναγκάστηκαν να πάνε στο διπλανό μαγαζί και ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε σε άψογα αγγλικά να δώσει την παραγγελία. Έκπληκτος ακούει τον σερβιτόρο να λέει στον κ. Θεοδωράκη στα Ελληνικά: «Σταύρο, προχώρα. Είσαι η ελπίδα μας». Μαζεύτηκαν κι άλλοι υπάλληλοι του καφενείου, όλοι Έλληνες, και ρωτούσαν τι θα γίνει με τη συμφωνία, αν θα πάμε στη δραχμή, αν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν οι τράπεζες, και πολλά άλλα.
Δεν είχαν προσέξει, εκεί που κάθησαν, την ταμπέλα της καφετέριας. Έγραφε με μπλε και άσπρα γράμματα στα Ελληνικά «Το Καφενείον»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: