5 Ιουλ 2015

Ιστορία

5 Ιουλίου
1880 Ο διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας George Bernard Shaw, 23 ετών τότε, εγκαταλείπει τη δουλειά του στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Edison, προκειμένου να γράψει και να γίνει συγγραφέας. Το 1925 ο Shaw βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1889 Γεννιέται ο Ζαν Κοκτώ, Γάλλος συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Μέλος της Γαλλικής πρωτοπορίας. (φωτογραφία)
1911 Γεννιέται ο Ζωρζ Πομπιντού, Γάλλος πολιτικός και  πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
1942 Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν και εκτελούν τους πατριώτες:Η. Καζάκο και Γ. Κωτούλα, επειδή βοηθούσαν Έλληνες, φυγαδεύοντάς τους προς τη Μέση Ανατολή.
1946 Το μαγιώ bikini κάνει την εμφάνισή του, σχεδιασμένο από τον Γάλλο Louis Reard. Επειδή όμως δεν έβρισκε μοντέλο για να φορέσει μπροστά στο κοινό το "σκανδαλώδες" μαγιώ, κάλεσε μια χορεύτρια εξωτικών χορών, την Micheline Bernardini, από το Casino de Paris, η οποία χωρίς αναστολές, δέχθηκε να το παρουσιάσει. Το όνομα bikini, πήρε το όνομά του από το νησί-ατόλη Bikini,  στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο οποίο είχε πραγματοποιηθεί από τις Η.Π.Α, η δοκιμή ατομικής βόμβας εκείνη την εβδομάδα
1962 Η Αλγερία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος από τη Γαλλία.
1975 O Αμερικανός τεννίστας Arthur Ashe, γίνεται ο πρώτος μαύρος που κερδίζει το διεθνές τουρνουά τέννις του Wibledon, νικώντας τον άλλο Αμερικανό Jimmy Connors. O Ashe λόγω καρδιακού επεισοδίου και εγχείρισης το 1979, αποσύρθηκε τον επόμενο χρόνο (1980) από το άθλημα.
1991 Ο Νέλσον Μαντέλα, εκλέγεται Πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Το 1993 ο Μαντέλα, βραβεύτηκε με το Nobel ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: