3 Σεπ 2015

Ιστορία

3 Σεπτεμβρίου
1843 Εκδηλώνεται πολιτικο-στρατιωτικό κίνημα στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Καλλέργη και με την προτροπή του Μακρυγιάννη, με σκοπό την παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα. 
Υπήρχε συσσωρευμένη δυσαρέσκεια στο λαό εναντίον της απολυταρχικής διακυβέρνησης του Όθωνα. Έτσι αναγκάστηκε ο Όθωνας το 1844, να παραχωρήσει το πρώτο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1875 Γεννιέται ο Φερντινάντ Πόρσε, ο Αυστριακός, μηχανικός, σχεδιαστής και ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας A.G. Porsche, που φέρει το όνομά του. Το διασημότερο αυτοκίνητό του, είναι ο "Σκαραβαίος". (Θαν. 1951)
1926 Γεννιέται η Ειρήνη Παππά, ηθοποιός με διεθνή καριέρα.
1939 Βρετανία και Γαλλία, με διαφορά 6 ωρών, κηρύσσουν τον πόλεμο εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, η οποία δύο ημέρες νωρίτερα είχε εισβάλλει απρόκλητα στη Πολωνία.
Μαρίκα Κοτοπούλη
1943 Οι συμμαχικές δυνάμεις-Allied Troops-εισβάλλουν στην ενδοχώρα της Ιταλίας, 4 χρόνια μετά από την ημέρα κήρυξης του πολέμου εναντίον της Γερμανίας. Ο Γενικός στρατηγός sir Bernard Montgomery, είχε σκοπό να καταλάβει όλη τη χώρα και ξεφορτωθούν την Ιταλία από τον πόλεμο.
1948 Γενέθλια σήμερα του πολιτικού και δικηγόρου Φώτη Κουβέλη, Προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ.
1954 Πεθαίνει η εξαιρετική ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη. Ήταν η πρώτη που θεσμοθέτησε το ρόλο του σκηνοθέτη, ως απαραίτητο συντελεστή μιας παράστασης.
1974 Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σαν σήμερα, ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (Π.Α.Κ.) και γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος του Κινήματος.
1983 Πεθαίνει η κορυφαία ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: