16 Νοε 2015

Ιστορία

16 Νοεμβρίου
1717 Γεννιέται ο Ζαν Λε Ροντ ντ΄Αλαμπέρ, Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 18ου αιώνα, ο οποίος βοήθησε επίσης τον Ντιντερό στη συγγραφή της Εγκυκλοπαίδειας. Μεγάλη θεωρείται η συμβολή του, κατά τη διάρκεια της περιόδου του Διαφωτισμού.
1828 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου από τις Μεγάλες Δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο αποχωρούν τα Οθωμανικά στρατεύματα από την Ελλάδα.
1831 Πεθαίνει ο Καρλ Κλαούζεβιτς, θεωρητικός του πολέμου εκ Πρωσσίας, ο οποίος έχει γράψει βιβλία πάνω στη θεωρία και την πρακτική του πολέμου.
1849 Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας, καταδικάζεται σε θάνατο, λόγω αντικυβερνητικών απόψεων και ενεργειών, με μια ομάδα διανοουμένων. Αργότερα η ποινή του μετατρέπεται σε καταναγκαστικά έργα.
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και ο ναζιστής Υπουργός Προπαγάνδας Joseph Goebbels, δημοσιεύει στο Γερμανικό περιοδικό "Das Reich" το"Οι Εβραίοι ήθελαν τον πόλεμο και τώρα τον έχουν", αναπτύσσοντας μίσος και προπαγάνδα, αναφέροντας ότι τα δεινά της Ευρώπης οφείλονται στους Εβραίους της γηραιάς ηπείρου. Τόνισε επίσης ότι η συμπόνοια και η λύπη είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς οι ναζί βρίσκονται στη μέση αυτής της διαδικασίας (εξόντωσης). Ολόκληρο το άρθρο του P.J. Goebbels : The Jews are Guilty
Στράτος Παγιουμτζής
1960 Πεθαίνει ο Clark Gable, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ α΄ανδρικού ρόλου το 1934, για την ταινία "Συνέβη μια νύχτα", του Φρανκ Κάπρα. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους σταρ στην ιστορία του κινηματογράφου.
1971 Πεθαίνει στο πάλκο, ο εμβληματικός τραγουδιστής του ρεμπέτικου, Στράτος Παγιουμτζής, που έλεγαν ότι είχε στο λαιμό του "φωλιά από αηδόνια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: