20 Νοε 2015

Ιστορία

20 Νοεμβρίου
1910 Πεθαίνει ο Λέων Τολστόι, Ρώσος συγγραφέας, εκπρόσωπος της ρεαλιστικής λογοτεχνίας. Κορυφαίο έργο του το μυθιστόρημα:"Πόλεμος και ειρήνη". «…οι αντιφάσεις στις απόψεις και στις θεωρίες του Τολστόι δεν είναι τυχαίες, αλλά είναι έκφραση των αντιφατικών συνθηκών που επικρατούσαν στη ρωσική ζωή το τελευταίο τρίτο του 19ου αιώνα…» Λένιν
1920 Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA), υπό την καθοδήγηση του Μάικλ Κόλινς, εκτελεί 24 πράκτορες των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Την επομένη, σε αντίποινα, ο βρετανικός στρατός εισβάλλει σ' ένα στάδιο και πυροβολώντας σκοτώνει 72 άτομα. Η ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως η Ματωμένη Κυριακή.
1925 Γεννιέται ο Robert Kennedy, Αμερικανός Γερουσιαστής και αδελφός του J.F. Kennedy. (Θαν. 6/6/1968)
1975 Πεθαίνει ο Φρανθίσκο Φράνκο, ο στυγνός Ισπανός δικτάτορας.
1978 Πεθαίνει ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας, κύριος εκπρόσωπος της μεταφυσικής ζωγραφικής.
1989 Υπογράφεται η Διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού, από τον Ο.Η.Ε. Έκτοτε κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.
1999 Πεθαίνει ο Αμιντόρε Φανφάνι, Ιταλός τ. Πρωθυπουργός, από τα πιο σημαντικές μορφές της πολιτικής της χώρας του, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και μεταπολεμικά. Γνωστό το Σχέδιο Φανφάνι, για την ανοικοδόμηση 300.000 εργατικών κατοικιών, μέσα σε 7 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: