27 Φεβ 2016

Ιανουάριος 1992 : Η υπόθεση της δολοφονίας με τα τηγανόψωμα

Τον Ιανουάριο του 1992, η Μαρία Σαμπανιώτη έδωσε σε δύο φιλικές της οικογένειες δηλητηριασμένα τηγανόψωμα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τρία άτομα και να κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους άλλα τέσσερα. Το δηλητήριο που βρέθηκε ήταν παραθείο.

Η ιστορία της είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Οι εφημερίδες της εποχής την ονόμασαν «φαρμακούλα» επειδή είχε κεράσει με δηλητήριο (παραθείο), σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δύο οικογένειες επειδή δεν ήθελαν την κόρη της για νύφη τους. Το αποτέλεσμα ήταν εφτά άτομα να μεταφερθούν σε νοσοκομεία με οξεία δηλητηρίαση από τα οποία τρεις νεκροί και τέσσερις που διέφυγαν τον κίνδυνο χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των γιατρών.

Η αστυνομική έρευνα κατέληξε ότι η Σαμπανιώτη είχε κίνητρο.
Ήθελε να παντρέψει τις κόρες της με τον Κώστα Μουστόπουλο και τον Αντώνη Κληματσά. Εκείνοι αρνήθηκαν και δηλητηρίασε τις οικογένειες για να εκδικηθεί. Οι αλλοδαποί έτυχε να είναι φιλοξενούμενοι και έφαγαν από τη μοιραία ζύμη.

Η δίκη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1993 και ο Εισαγγελέας κ. Σταύρος Μαντακιοζίδης, που την αποκάλεσε «νέα Φραγκογιαννού» (από τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη), ήταν καταπέλτης: «Μέσα στην ψυχή της έκρυβε μεγάλο μίσος. […] Προσπάθησε να εξολοθρεύσει -και το έκανε- δύο οικογένειες. Φαινομενικά μοιάζει αθώα. Αν αφεθεί ελεύθερη, όμως, θα αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο και από τον Ρωχάμη!».
Στην Μαρία Σαμπανιώτη επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβάλει ποτέ Ελληνικό δικαστήριο σε γυναίκα. Τρεις φορές ισόβια και άλλα 25 χρόνια κάθειρξη όρισε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, ενώ ο Αρειος Πάγος την έκρινε ως άτομο που υποκρύπτει επικίνδυνη ηθική διαστροφή και απέρριψε την αίτησή της, με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Κακουργιοδικείου.
Η "φαρμακούλα", όπως έγινε γνωστή
Μετά από 19 συνεχή χρόνια εγκλεισμού σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, αποφυλακίστηκε. Υποστηρίζει μάλιστα, ότι δεν ήταν εκείνη που έβαλε το δηλητήριο μέσα στα τηγανόψωμα. Όπως λέει ο συνήγορός της στο newsbeast.gr, Γιώργος Παπαϊωάννου, υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η Μαρία Σαμπανιώτη που μένει στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, είναι καταπονημένη και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Υποστηρίζει, παρά τα χρόνια που πέρασε στη φυλακή, την αθωότητά της και λέει ότι δεν έκανε ποτέ εκείνη τους φόνους.
Τονίζει προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν ευθύνεται εκείνη για όσα συνέβησαν, ότι με τη συνείδησή της τα έχει καλά και ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να έχει μετανοιώσει!! Κάθε φορά δε, που κάποιος πάει να της θυμίσει τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από 23 χρόνια, εκείνη αρχίζει να φωνάζει, λέγοντας ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: