21 Σεπ 2016

Ιστορία

21 Σεπτεμβρίου
1792 Στη Γαλλία η Συμβατική Συνέλευση, ανακηρύσσει το πολίτευμά της Δημοκρατικό, καταργώντας τη Μοναρχία
1860 Πεθαίνει ο Arthur Schopenhauer, κορυφαίος Γερμανός φιλόσοφος. Χαρακτηριστικά της σκέψης του υπήρξαν ο κυνισμός, η αθεία και ο πεσσιμισμός. Αποδίδει στη Βούληση το ρόλο του βασικού κινήτρου των ανθρώπων.
Ένα από τα πολλά αποφθέγματα του φιλοσόφου, ήταν :"Εκείνο που οι άνθρωποι ονομάζουν μοίρα, στην ουσία είναι ένα σύνολο ανοησιών που έκαναν".
1934 Γεννιέται ο Λέοναρντ Κοέν, Καναδός μουσικός και λογοτέχνης.
1936 Γεννιέται ο Νίκος Πουλαντζάς, νομικός, φιλόσοφος και νεομαρξιστής. Αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά του στην ανάλυση του φασισμού, των κοινωνικών τάξεων στον σύγχρονο κόσμο και της κατάρρευσης των δικτατοριών στη νότια Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) κατά τη δεκαετία του '70.
Ιωάννης Συκουτρής
1937 Πεθαίνει ο Ιωάννης Συκουτρής, κορυφαίος φιλόλογος, ιδεαλιστής, ο οποίος κατηγορήθηκε ως "άθεος" εξαιτίας της μετάφρασης του "Συμποσίου του Πλάτωνα" και των ιδεών που ανέπτυξε στα γραφόμενα του. (Γενν. 1901)
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος:Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στο Ρίμινι-Ιταλία και υψώνει την Ελληνική σημαία.
1947 Γεννιέται ο Steven King, Αμερικανός συγγραφέας, από τους διασημότερους των βιβλίων τρόμου και αστυνομικών.
1964 Η Μάλτα ανεξαρτητοποιείται από τη Βρετανία 
1974 Νομιμοποιείται στην Ελλάδα το Κ.Κ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: