27 Σεπ 2016

Ιστορία

27 Σεπτεμβρίου
1821 Το Μεξικό κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1831 Δολοφονείται στο Ναύπλιο από τους αδελφούς Μαυρομιχάλη, στην είσοδο του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνος, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος.
Ο Κων/νος Μαυρομιχάλης αμέσως μετά το φονικό και προσπαθώντας να διαφύγει, λιντσαρίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος, ο αδελφός του δε, Γεώργιος εκτελέστηκε δια τουφεκισμού στις 10 Οκτωβρίου. Η άνανδρη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια βύθισε σε βαρύ πένθος το πανελλήνιο.
Γεώργιος Τερτσέτης-Αν. Πολυζωίδης
1834 Δίκη για τους δικαστές Πολυζωίδη και Τερτσέτη στο Ναύπλιο, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
1939 140.000 Πολωνοί πιάνονται αιχμάλωτοι από τους Γερμανούς εισβολείς, στη πόλη της Βαρσοβίας, μετά από σκληρή πολιορκία 26 ημερών και παρόλη τη γενναιότητα που επέδειξαν οι Πολωνοί. Poland surrenders
1941 Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Το ένοπλο τμήμα του απετέλεσε ο θρυλικός ΕΛΑΣ, που έδρασε κυρίως στα βουνά.
1982 Κηδεύεται σαν σήμερα ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοίζος.
1984 Πεθαίνει ο ταλαντούχος ηθοποιός Χρόνης Εξαρχάκος, αλησμόνητος κωμικός της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου. (Γενν. 1932)

Δεν υπάρχουν σχόλια: