16 Οκτ 2016

Ιστορία

16 Οκτωβρίου
1854 Γεννιέται ο Oscar Wilde, ο σπουδαίος Ιρλανδός συγγραφέας, λογοτέχνης, ποιητής, κριτικός, που έζησε στο τέλος της Βικτωριανής εποχής. Γόνος αστικής Ιρλανδικής οικογένειας, με την προσωπική ζωή του να ήταν ανοιχτή σε κουτσομπολιά.

Με το μοναδικό μυθιστόρημά του "το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ" έφτασε στο αποκορύφωμα της λογοτεχνικής δόξας του το 1891. Αν και παντρεμένος & πατέρας 2 παιδιών, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικών έργων, στην τότε συντηρητική Αγγλία, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Όσκαρ Ουάλιντ-η ζωή του
1886 Γεννιέται ο David Ben-Gurion, ο ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ και ο πρώτος Πρωθυπουργός τη χώρας.
1912 Α΄Βαλκανικός πόλεμος:Απελευθερώνονται οι πόλεις Κατερίνη και Βέροια, από τον τουρκικό ζυγό.
1923 Ιδρύεται η εταιρεία Disney, από τον Walt Disney, Αμερικανό παραγωγό, σκηνοθέτη, σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων και σεναριογράφο.

1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : οι Ναζί ιδρύουν το Γκέτο της Βαρσοβίας.
1946 Δέκα (10) από τους εξέχοντες ναζί, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο κατά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου. Ανάμεσά τους οι : J.v. Ribbentrop, Υπουργός Εξωτερικών των ναζί, H. Goering, εμπνευστής, αρχηγός της Γκεστάπο και αρχηγός επίσης της Γερμανικής αεροπορίας. Μαζί τους απαγχονίζεται και ο Εσθονός Alfred Rosenberg, ο κύριος δημιουργός και προπαγανδιστής για την διάδοση της ναζιστικής ιδεολογίας. Ανάμεσα δε, στα καθήκοντά του, ήταν και ο συντονισμός για την μεταφορά των κλεμμένων έργων τέχνης, από την πόλη Vichy της Γαλλίας στη Γερμανία.
1978 Για πρώτη φορά εκλέγεται μη-Ιταλός Πάπας, μετά από 400 και πλέον χρόνια. Το όνομά του ήταν John Paul II, Πολωνός, ο οποίος ήταν 58 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: