26 Οκτ 2016

Ιστορία

26 Οκτωβρίου
1879 Γεννιέται ο Λέων Μπρονστάινγνωστός ως Τρότσκι, Ρώσος πολιτικός, επαναστάτης και ηγετικό μέλος της Οκτωβριανής επανάστασης.
1880 Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ορκίζεται για 10η φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδος, σε διάστημα 7,5 ετών, κατέχοντας έτσι το ρεκόρ της Πρωθυπουργίας στη χώρα. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς του 19ου αιώνα. (φωτογραφία)
1912 Σαν σήμερα απελευθερώνεται η πόλη της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, μετά από 482 χρόνια σκλαβιάς και παραδίνεται στον Ελληνικό στρατό. Το κείμενο παράδοσης του Πρωτοκόλλου συνετάγη ιδιοχείρως, από τον έφεδρο τότε δεκανέα Ίωνα Δραγούμη στα Ελληνικά και στα Γαλλικά, αναφέροντας όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. Ήταν 29 Μαρτίου του 1430 όταν οι Οθωμανικές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέλαβαν την Θεσσαλονίκη του μεσαιωνικού Βυζαντινού Ελληνισμού.
1929 Eγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα-video, με κατασκευάστρια εταιρεία την Αμερικανική "Ούλεν", η οποία βάσει συμβολαίου, το εκμεταλλεύεται μέχρι το 1974. Από το φράγμα υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς. Είναι το μόνο φράγμα στο κόσμο που είναι επενδεδυμένο από μάρμαρο Πεντελικό, το ίδιο από το οποίο είναι οικοδομημένος ο Παρθενώνας.
1957 Πεθαίνει ο Νίκος Καζαντζάκης, συγγραφέας, φιλόσοφος και δημοσιογράφος, από τους πιο σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες και μεταφρασμένος σε παγκόσμια κλίμακα. (Γενν. 1883)
1994 Ισραήλ και Ιορδανία, σε τελετή, υπό το βλέμμα του Bill Clinton, υπογράφουν συνθήκη ειρήνης, τερματίζοντας έναν πόλεμο μεταξύ τους που διήρκεσε 46 χρόνια. Η ειρήνη υπεγράφη στην έρημο Wadi Araba, στα σύνορα των χωρών Ιορδανίας και Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: