19 Νοε 2016

Ιστορία

Ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα
19 Νοεμβρίου
1493 Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται σ' ένα νησί, που είχε εντοπίσει την προηγούμενη μέρα, και το ονομάζει San Juan Bautista (Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής). Αργότερα το νησί μετονομάστηκε σε Πουέρτο Ρίκο.
1703 Πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα, η ζωή του οποίου υμνήθηκε από τον Βολτέρο και τον Αλέξανδρο Δουμά.
1711 Γεννιέται ο Μιχαήλ Λομονόσοφ, Ρώσος διαφωτιστής, επιστήμονας, μαθηματικός και συγγραφέας. Το όνομα του Λομονόσοφ, έχει δοθεί στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας προς τιμήν του, για το έργο που επιτέλεσε στη Ρωσική εκπαίδευση.

1828 Πεθαίνει ο Φραντς Σούμπερτ, Αυστριακός συνθέτης-μεγαλοφυία, ίσως ο μεγαλύτερος εκφραστής του ρομαντισμού.
1905 Γεννιέται ο Tommy Dorsey, Αμερικανός μουσικός της τζαζ, συνθέτης, γνωστός για την ομώνυμη ορχήστρα του.
1917 Γεννιέται η Ίντιρα Γκάντι, Ινδή Πρωθυπουργός της ξακουστής δυναστείας των Nehru, μαχητική, με έντονη απήχηση στην πολιτική ζωή της χώρας της, αν και αμφιλεγόμενη ως προς τις αποφάσεις της. Ήταν η πρώτη και μοναδική γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιστορία της Ινδίας. Το 1999 σε δημοσκόπηση του BBC ψηφίστηκε ως η πιο σημαντική γυναίκα της τελευταίας χιλιετηρίδας.
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμοςΓερμανικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Σάμου. Επειδή η τροπή των επιχειρήσεων ήταν δυσμενής, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς Κομάντος να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση, μαζί με τις παραπάνω δυνάμεις, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: