14 Δεκ 2016

Ιστορία

14 Δεκεμβρίου
1503 Γεννιέται ο Νοστράδαμος, φημισμένος Γάλλος αστρολόγος.
1883 Γεννιέται στη Σμύρνη ο κορυφαίος μουσουργός Μανώλης Καλομοίρης. Θεωρείται ο επιφανέστερος και πολυγραφότερος από τους συνθέτες της Νεοελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής και ουσιαστικά ο αρχηγός της.
1911  Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο.
1911 Γεννιέται ο Γεώργιος Ιβάνοφ, κολυμβητής και υδατοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής, εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης του. Προς τιμήν του, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή φέρει το όνομά του (Ιβανόφειο). (Θαν. 4/1/1943)
Γ. Ιβάνοφ-Από αγώνες κολύμβησης στη δεκαετία του ΄30
1959 Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκλέγεται Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρώτη του δήλωση μετά την εκλογή του, ήταν για την προσπάθειά του να συνεργαστεί με Έλληνες και Τούρκους με πραγματική ειλικρίνεια και κατανόηση των κοινών κοινοτικών τους συμφερόντων.
1977 Saturday Night Fever ήταν ο τίτλος μιας κινηματογραφικής ταινίας του ιδίου έτους σαν σήμερα, που έφερε τη ντίσκο και γενικότερα την κουλτούρα του χορού στο μουσικό προσκήνιο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σ' αυτό βοήθησε και το σάουντρακ της ταινίας, με τις μεγάλες επιτυχίες που ανέδειξε. Ο πρωταγωνιστής χορεύει & ο Τζων Τραβόλτα αναδεικνύεται σε σταρ.
1981 Το Ισραήλ προσαρτά τα Υψίπεδα του Γκολάν.
1989 Πεθαίνει ο Αντρέι Ζαχάρωφ, Ρώσος συγγραφέας, βραβευμένος με το Νόμπελ ειρήνης το 1975.

Δεν υπάρχουν σχόλια: