19 Δεκ 2016

Ιστορία

19 Δεκεμβρίου
1741 Πεθαίνει ο Βίτους Μπέρινγκ, Δανός εξερευνητής, του οποίου το όνομα δόθηκε-Βερίγγειος πορθμός-στο σημείο εκείνο που χωρίζεται η χερσόνησος της Σιβηρίας από την Αλάσκα.
1843 Ο Άγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς εκδίδει το διήγημα «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol).
1849 Μεγάλη πυρκαγιά αποτεφρώνει το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Η ίδια η Δούκισσα χωρίς στοιχειώδη οικοσκευή φιλοξενήθηκε σε φιλική της οικογένεια.

1902 Γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του 20ου αιώνα παγκοσμίως, ο Άγγλος sir Ralph Richardson.
1906 Γεννιέται ο Λεονίντ ΜπρέζνιεφΣοβιετικός ηγέτης, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
1913 Εμφανίζεται επιδημία τύφου στην Αθήνα, από μόλυνση του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 300.
1915 Γεννιέται στο Παρίσι η Γαλλίδα σπουδαία τραγουδίστρια, με την δυνατή και αισθαντική φωνή, Εντίθ Πιαφ.
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Κατά την αναδιοργάνωση της ανωτάτης στρατιωτικής διοίκησης στη Γερμανία ο Α. Hitler αναλαμβάνει τη θέση του αρχιστρατήγου του Γερμανικού στρατού.
1980 Τα γνωστά πολυκαταστήματα Μινιόν και «Κατράντζος» στο κέντρο της Αθήνας, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, πυρπολούνται από εμπρηστές και καταστρέφονται ολοσχερώς.
1986 Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απελευθερώνει τον Αντρέι Ζαχάρωφ και τη σύζυγό του από την εξορία στο Γκόρκι.
1997 Προβάλλεται στον κινηματογράφο η επική ταινία Titanic, του σκηνοθέτη James Cameron, αναβιώνοντας το τραγικό ναυάγιο του υπερωκεάνιου στο παρθενικό του ταξίδι, εξαιτίας της σύγκρουσής του με τεράστιο παγόβουνο το 1912, με αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 1.500 επιβατών. Η ταινία αποδείχθηκε τεράστια εμπορική επιτυχία, κερδίζοντας παράλληλα 11 βραβεία Όσκαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: