25 Δεκ 2016

Ιστορία

25 Δεκεμβρίου
1223 Ο Φραγκίσκος της Ασίζης στήνει την πρώτη Φάτνη της ΓεννήσεωςΟ Φραγκίσκος της Ασίζης είναι η πιο διάσημη προσωπικότητα σε όλη τη χριστιανική  αγιογραφία του Μεσαίωνα.
1642 Γεννιέται ο Ισαάκ Νεύτων, Άγγλος μαθηματικός, φιλόσοφος, θεολόγος και φυσικός. Θεωρείται ο πατέρας της κλασσικής φυσικής.

1887 Γεννιέται ο Κόνραντ Χίλτον, Αμερικανός επιχειρηματίας, ο ιδρυτής της αλυσίδας ξενοδοχείων Hilton.


1896 Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη πρωτοδημοσιεύτηκε τα Χριστούγεννα του 1896 στην εφημερίδα Ακρόπολις.
1918 Γεννιέται ο Ανουάρ Σαντάτ, Αιγύπτιος Πρόεδρος της χώρας του.
1977 Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Charlie Chaplin, ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που μεγαλούργησε κατά τις πρώτες δεκαετίες του Χόλιγουντ, στις βουβές ταινίες, γνωστός και με το προσωνύμιο "Σαρλώ". Ο Chaplin κατέγραψε πάνω από 50 χρόνια καριέρας σε φιλμ. Η προσωπική ζωή του υπήρξε ταραχώδης και οι μάλλον αριστερίζουσες απόψεις του, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, σχεδόν τον εκδίωξαν από την Αμερική το 1952. 20 χρόνια αργότερα, του απονεμήθηκε ένα special Oscar, αλλά έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στην Ελβετία, όπου και πέθανε. (Γενν. Λονδίνο, 1889)
1983 Πεθαίνει ο Ζουάν (Χουάν) Μιρό, Ισπανός-Καταλανός ζωγράφος, από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές του 20ου αιώνα. 
1989 Το προεδρικό ζευγάρι της Ρουμανίας, ο δικτάτορας Νικολάι Τσαουσέσκου με τη γυναίκα Έλενα, εκτελούνται, με το πλήθος των ανθρώπων να το γιορτάζει στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: