3 Δεκ 2016

Ιστορία

3 Δεκεμβρίου
1895 Γεννιέται η Anna FreudΑυστριακή ψυχαναλύτρια, θυγατέρα του εισηγητή της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόυντ.
1911 Γεννιέται ο Νίνο Ρότα, Ιταλός συνθέτης.
1912  Ναυμαχία της Έλλης (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).Ο Ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχεί τον Τουρκικό & εξασφαλίζει την κυριαρχία του στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστής της ελληνικής νίκης είναι ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1919 Πεθαίνει ο Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ, κορυφαίος Γάλλος ζωγράφος και εκπρόσωπος του ιμπρεσιονισμού.
1944  ΔεκεμβριανάΑιματοβαμμένη Κυριακή του 1944 : Το απαγορευμένο συλλαλητήριο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου τελικά πραγματοποιείται στην Αθήνα, καταλήγοντας σε αιματηρή σύγκρουση με την Αστυνομία με 10 νεκρούς και 66 τραυματίες (επίσημες πηγές) ή 23 νεκρούς και περί τους 100 τραυματίες (κατά εαμικές πηγές). Ξεκινά η εμφύλια σύγκρουση των «Δεκεμβριανών» που θα διαρκέσει 33 ημέρες και θα αφήσει πίσω εκατοντάδες νεκρούς και εγκλήματα ανείπωτης φρίκης.
1984 Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του χημικού ατυχήματος της εταιρείας Union Carbide στην πόλη Bhopal της Ινδίας. Από το εργοστάσιο το οποίο βρισκόταν κοντά στη πόλη, ξέφυγε χημικό θανατηφόρο αέριο, εξαιτίας βλάβης σε αντλία, το οποίο απλώθηκε γρήγορα στη περιοχή της πόλης. Το ατύχημα συνέβη νωρίς το πρωί. Χάος και πανικός επικράτησε και πάνω από 20.000 άτομα χρειάστηκαν περίθαλψη και ιατρική θεραπεία.
1996 Πεθαίνει ο Λάμπρος Ευταξίας, πολιτικός και συλλέκτης έργων τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: