28 Δεκ 2016

Ομπάμα και Ιάπωνας πρωθυπουργός μαζί στο Περλ Χάρμπορ

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Barack Obama, ευρισκόμενος στη Χαβάη για τις ετήσιες Χριστουγεννιάτικες διακοπές με την οικογένειά του, συναντήθηκε με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, προκειμένου μαζί να αποτείσουν φόρο τιμής στο μαρτυρικό Περλ Χάρμπορ.
Είναι η πρώτη φορά, μετά την επίθεση των Ιαπώνων και την εξόντωση των Αμερικανών στο Περλ Χάρμπορ, κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, που Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τον τόπο εκείνο. Η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια εκείνης του Προέδρου Ομπάμα στη Χιροσίμα, ως ένδειξη για την αρχή μιας έντιμης συνεργασίας και φιλίας των δύο εθνών. 
Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε συγκεκριμένα : "ΗΠΑ και Ιαπωνία επέλεξαν τη φιλία και επέλεξαν επίσης την ειρήνη. Εδώ και δεκαετίας, οι δεσμοί μας έκαναν τα έθνη μας πιο επιτυχημένα" ανέφερε ο Ομπάμα. "Σήμερα η συνεργασία μας, δεν στηρίζεται απλά στα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και στις κοινές μας αξίες, τα ιδανικά που στέκουν ως ακρογωνιαίος λίθος για την ειρήνη στην περιοχή του Ειρηνικού και ως δύναμη προόδου ανά την υφήλιο. Η σχέση μας δεν υπήρξε ποτέ τόσο δυνατή. Στα καλά και τα άσχημα είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλο". "Δεν πρέπει να επαναλάβουμε ποτέ τη φρίκη του πολέμου" προειδοποίησε ο Άμπε.
Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια, από τη μοιραία εκείνη ημέρα της επίθεσης.

Σημειώνουμε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, την ημέρα των Χριστουγέννων (25/12/2016), ο Πρόεδρος Ομπάμα μαζί με τη σύζυγό του Μισέλ, επισκέφθηκαν τη στρατιωτική Ναυτική βάση στη Χαβάη και μίλησαν στις οικογένειες του σώματος πεζοναυτών. Ο απερχόμενος πια Πρόεδρος Obama, τους ευχαρίστησε για την αφοσίωση και τις θυσίες τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: