22 Δεκ 2016

Ιστορία

22 Δεκεμβρίου
1639 Γεννιέται ο Ρακίνας, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας.
1894 Καταδικάζεται για προδοσία ο Γάλλος αξιωματικός, Εβραικής καταγωγής, Άλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία διαρροής πληροφοριών στους Γερμανούς. Είναι η ιστορία μιας από τις πιο διάσημες συνωμοσίες συγκάλυψης όλων των εποχών.
Η άδικη καταδίκη του δίχασε πολιτικά τη Γαλλία και ο Εμίλ Ζολά έγραψε τον περίφημο λόγο του "Κατηγορώ". Η "Υπόθεση Ντρέιφους" έμεινε στην ιστορία, ως συνώνυμο κάθε δικαστικής πλάνης.

1918 Πεθαίνει ο Αριστείδης Μωραιτίνης, πρωτοπόρος αεροπόρος & ο "άσσος του Α΄Παγκοσμίου πολέμου" στις καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών.
1940 Η Μάχη της Χειμάρρας με τη νίκη των Ελληνικών στρατευμάτων.
1972 Το πολεμικό Chilean Air Force της Χιλής, βρίσκει το αεροπλάνο που κατέπεσε στις Άνδεις στην Αργεντινή & συνετρίβη, 10 εβδομάδες αργότερα, με 14 επιζώντες. Οι επιβάτες που επέβαιναν στη μοιραία πτήση ήταν κυρίως αθλητές της ομάδας ράγκμπυ της Ουρουγουάης. Είναι γνωστή η ιστορία, όταν μετά τη διάσωση, η ομάδα των επιζώντων επιβεβαίωσε σε συνέντευξη τύπου, ότι έτρωγαν ανθρώπινη σάρκα, για να αποκρούσουν την πείνα τους.
1989 Το πιο διάσημο ορόσημο της πόλης του Βερολίνου, η Πύλη του Βραδεμβούργου-Brandenburg Gate, ανοίγει ξανά μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους και πανηγυρίζουν το οριστικό τέλος της διαίρεσης του Ανατολικού με το Δυτικό Βερολίνο.
1989 Πέφτει μετά από 42 χρόνια, το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: