31 Ιαν 2017

Ιστορία

31 Ιανουαρίου
1606 Συνωμοσία της πυρίτιδας:ο Γκάι Φωκς εκτελείται δι΄απαγχονισμού, για συνωμοσία εναντίον του Κοινοβουλίου και του βασιλιά Ιάκωβου Α' της Αγγλίας.
1797 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ.
1828 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς επίσης και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. (Γενν. το 1792 στην Κωνσταντινούπολη)
1865 Καταργείται η δουλεία στις Η.Π.Α, με την 13η τροπολογία του Συντάγματος από το Κογκρέσο.
1914 Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση, ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.
1929 Εξορίζεται ο Λέων Τρότσκι από την ΕΣΣΔ.
1937 Η Δέσποινα Σταθάτου κληροδοτεί 80 εκατομμύρια δραχμές στο Ωδείο Αθηνών και σε άλλα ιδρύματα.
1944 Πεθαίνει ο Ζαν Ζιρωντού διπλωμάτης, δοκιμιογράφος, θεωρούμενος ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους δραματουργούς κατά την εποχή του Μεσοπολέμου.
1946  Το νέο σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας, που είναι στα πρότυπα της Σοβιετικής Ένωσης, αναγνωρίζει ότι αποτελείται από έξι Δημοκρατίες (Βοσνία-ΕρζεγοβίνηΣερβίαΚροατίαΣλοβενίαΜαυροβούνιοΜακεδονία).
1949 Συνέρχεται στα βουνά η 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ, με κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Ζαχαριάδη.
1996 Κρίση των Ιμίων: Κορυφώνεται και εκτονώνεται η Κρίση των Ιμίων, με αμερικανική παρέμβαση ("No ships, no troops, no flags" η προσταγή του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ). Στις 05:30, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα "Ναυαρίνο" για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα καταπέφτει και τα τρία μέλη του πληρώματος, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώνονται. Τα πολεμικά σκάφη και οι καταδρομείς των δύο χωρών αποχωρούν από τις βραχονησίδες το πρωί υπό την επίβλεψη του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: