4 Ιαν 2017

Ιστορία

4 Ιανουαρίου
1642 Η Αγγλία οδηγείται σε εμφύλιο πόλεμο. Ο βασιλιάς Κάρολος Α' στέλνει στρατιώτες για να συλλάβουν μέλη του Κοινοβουλίου. 
1809 Γεννιέται ο Λουί Μπράιγ-Louis Braille, ο Γάλλος εφευρέτης του ειδικού συστήματος γραφής και ανάγνωσης για ανθρώπους με τύφλωση ή ανήμπορους στο να διαβάσουν.
Ο ίδιος έχασε και από τα δυο του μάτια το φως σε ηλικία 3 ετών, ως συνέπεια ατυχήματος σε παιχνίδι.
1823 Ελληνική Επανάσταση: Διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια η περίφημη ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους οπλαρχηγούς ΓεραρήΖαΐμη και Πετιμεζά, με στρατό 3.500 ατόμων υπό τον Ντελή Αχμέτ από την μεγάλη στρατιά του Δράμαλη. Μόνο 600 Τούρκοι διασώθηκαν, φεύγοντας προς τον Πειραιά.
1885 To Επεισόδιο ΝίκολσονΌργανο της τάξης χειροδικεί εναντίον του Βρετανού επιτετραμμένου στην Αθήνα, Άρθουρ Νίκολσον, και προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο.
1926 Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, παππούς του σημερινού πολιτικού του ΠΑΣΟΚ, αναγορεύεται σε δικτάτορα.
1930 Ξεκινά να λειτουργεί η Αγροτική Τράπεζα, με πρώτο της Διοικητή τον Κωνσταντίνο Γόντικα.
1943 Β΄Παγκόσμιος πόλεμοςΓεώργιος Ιβάνοφ κολυμβητής και υδατοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, εκτελείται κατά τη διάρκεια της κατοχής, εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης του. Προς τιμήν του, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή φέρει το όνομά του (Ιβανόφειο). (Γενν. 14/12/1911)
1965 Πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Thomas S. Eliot, ο οποίος βραβεύτηκε το 1948 με το Nobel Λογοτεχνίας-The Waste Land- Η έρημη χώρα-ένα από τα πιο σημαντικά ποιήματα του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: