9 Ιαν 2017

Ιστορία

Η έκταση που έλαβε η Ρωσία (με κίτρινη διαγράμμιση)
κατά το άρθρο 1 της Συνθήκης του Ιασίου
9 Ιανουαρίου
1349 Οι κάτοικοι της Βασιλείας στην Ελβετία καίνε ζωντανούς τους Εβραίους της πόλης, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την πανώλη.
1792 Υπογράφεται στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, η ομώνυμη σημαντική συνθήκη, η οποία σηματοδοτεί τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1787-1792. Το Ιάσιο βρίσκεται στη σημερινή Ρουμανία και είναι εκείνη η πόλη, από την οποία ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821.
1855 Πεθαίνει ο Νεόφυτος Βάμβας, λόγιος, ένας από τους "Δασκάλους του Γένους" που έδρασε κατά την Ελληνική επανάσταση, προσφέροντας σημαντικό εκπαιδευτικό έργο στους υποδουλωμένους Έλληνες.
1908 Γεννιέται η Simone de Beauvoir, Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος-στοχαστής του υπαρξιακού ρεύματος, όπως και ο σύντροφός της Ζαν Πωλ Σαρτρ.
1913 Γεννιέται ο Richard Nixon, 37ος Πρόεδρος των Η.Π.Α.
1927 Γεννιέται ο Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν, Αγγλογερμανός συγγραφέας, του οποίου οι θεωρίες-καθόλου δημοφιλείς στην εποχή του, όπως και ο ίδιος-συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της φυλετικής θεωρίας των ναζί και του εθνικοσοσιαλισμού. 
2005 Ο Mahmoud Abbas κερδίζει τις εκλογές και γίνεται Πρωθυπουργός του Παλαιστινιακού λαού και στις 15 Ιανουαρίου ορκίζεται επίσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: