14 Αυγ 2017

Ιστορία

14 Αυγούστου
1851 Γεννιέται στον Πάνορμο της Τήνου, ο σπουδαίος γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, με το διάσημο πια έργο του "Η κοιμωμένη" στο Α΄Νεκροταφείο, το οποίο φιλοτέχνησε κατόπιν εντολής των γονέων της θανούσης, Σοφίας ΑφεντάκηΟ Χαλεπάς προερχόταν από φημισμένη οικογένεια Τηνιακών μαρμαρογλυπτών.
1893 Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα η οποία επιβάλλει στους κατόχους αυτοκινήτων, άδεια & αριθμό κυκλοφορίας.
1879 Γεννιέται ο Γεώργιος Κονδύλης, στρατιωτικός, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.
1941 Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Ρούσβελτ και ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ, υπογράφουν την Ατλαντική χάρτα-the Avalon Project-η οποία μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών.
1947 Ακριβώς τα μεσάνυχτα σαν σήμερα το Πακιστάν και η Ινδία, αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία.
1956 Πεθαίνει ο Μπέρντολντ Μπρεχτ, Γερμανός λογοτέχνης & θεατρικός συγγραφέας. (Γενν. 1898)
1994 Συλλαμβάνεται ο διαβόητος τρομοκράτης, γνωστός ως Carlos το τσακάλι, στο Σουδάν και εκδίδεται την ίδια μέρα στη Γαλλία.
1996 Τούρκοι σκοτώνουν "εν ψυχρώ" τον Κύπριο Σολωμό Σολωμού, 26 ετών, την ώρα που προσπαθούσε να κατεβάσει την Τουρκική σημαία από την Δερύνεια.
2005 Μεσημέρι σαν σήμερα, το αεροπλάνο των Κυπριακών αερογραμμών Helios, συντρίβεται στο Γραμματικό, σκοτώνοντας όλους τους 121 επιβαίνοντες. Θεωρείται η χειρότερη αεροπορική τραγωδία επί Ελληνικού εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: