14 Απρ 2018

Ιστορία

14 Απριλίου
1837 Αποφασίζεται με βασιλικό διάταγμα η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, βασισμένο στην ιδέα και προτροπή του Ιωάννη Καποδίστρια-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1849 Η Ουγγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της, μετά από την επανάσταση του Λάιου Κόσουθ.
1865 Πυροβολείται ο Abraham Lincoln, Πρόεδρος των Η.Π.Α, σε θέατρο της Ουάσινγκτον από τον ηθοποιό της παράστασης, που είχε πάει να παρακολουθήσει,  John Wilkes Booth. Πεθαίνει την επομένη ημέρα.
1912 Το "αβύθιστο" πλοίο Τιτανικός συγκρούεται με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό, βράδυ 11.40 (ώρα πλοίου) και βυθίζεται, παίρνοντας στον υγρό τάφο του 1.500 άτομα. "Αναμνήσεις από τον Τιτανικό:η πιο κρύα, σκοτεινή ώρα"
1915 Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Αρμενία.
1916 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος : τελειώνει η μάχη του Lake Naroch, στο ανατολικό τότε σύνορο της Ρωσίας, στη σημερινή Λιθουανία, με μικρή νίκη εναντίον των Γερμανών.
1925 Γεννιέται ο Ροντ Στάιγκερ, Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με Όσκαρ.
1930 Πεθαίνει ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος συγγραφέας και ποιητής, εκπρόσωπος του Ρωσικού φουτουρισμού στις αρχές του 20ου αι. Ο Μαγιακόφσκι έβαλε τέλος στη ζωή του, απογοητευμένος από την σοβιετική πραγματικότητα.
1935 Γεννιέται ο Έριχ Φον Ντένικεν, Ελβετός συγγραφέας.
1936 Γεννιέται ο Frank Serpico, ο θρυλικός και τίμιος αστυνομικός της Ν. Υόρκης, ο οποίος πρώτος είχε καταγγείλει τη διαφθορά που επικρατούσε στους αστυνομικούς κύκλους. Η ζωή του έγινε η ταινία "Serpico", με τον Αλ Πατσίνο να κερδίζει το Όσκαρ α΄ανδρικού ρόλου το 1973.
1970 Μια κρίσιμη όσο και περίεργη έκρηξη συμβαίνει στην διαστημική αποστολή του διαστημοπλοίου Apollo13, με αποτέλεσμα την σοβαρή ελάττωση οξυγόνου και νερού των αστροναυτών. Προσθαλασσώθηκαν ασφαλείς στις 17 Απριλίου του 1970.
1986 Πεθαίνει η Σιμόν Ντε Μπωβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας & φιλόσοφος. Το βιβλίο της "το Δεύτερο φύλο" θεωρείται η βίβλος του φεμινισμού.
2018 Αιφνιδιαστική πυραυλική επίθεση στη Συρία, σήμερα τα χαράματα, από τις Η.Π.Α, τη Βρεττανία και τη Γαλλία, με σκοπό να πλήξουν χημικά εργοστάσια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: