31 Μαΐ 2018

Ιστορία

31 Μαίου
1859: Αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν, σύμβολο της πόλης του Λονδίνου.
1905 Ο Πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης, δολοφονείται προσερχόμενος στη Βουλή, από έναν χαρτοπαίκτη, λεσχειάρχη. Αιτία ήταν η απόφασή του να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.Ο Δηλιγιάννης ήταν ο δεύτερος επιφανής πολιτικός, μετά τον Ιωάννη Καποδίστρια που δολοφονήθηκε. Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης διετέλεσε πέντε φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος, της συντηρητικής παράταξης και μεγάλος αντίπαλος του Χαρίλαου Τρικούπη.
1915 Θρίαμβος του Ελευθέριου Βενιζέλου στις εκλογές. Λαμβάνει τις 185 από τις 316 έδρες της Βουλής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Οι ψηφοφόροι τάσσονται με τη θέση του Βενιζέλου για έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».
1923 Γεννιέται ο Ραινιέ Γ΄, Πρίγκηπας του Μονακό. (Θαν. 2005)
1952 Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Αντώνης Μπενάκης
1954 Πεθαίνει ο Αντώνης Μπενάκης, πολιτικός, εθνικός ευεργέτης και ιδρυτής του Μουσείου Μπενάκη. Αδελφή του ήταν η Πηνελόπη Δέλτα, της οποίας το γνωστό βιβλίο "Ο Τρελλαντώνης" αφορά τον ίδιο.
1961 Δημιουργείται η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.
1996 Πεθαίνει ο Timothy Francis Leary, Αμερικανός ψυχολόγος, γνωστός για τη θέση του υπέρ του παραισθησιογόνου LSD. Καταδιώχθηκε και φυλακίστηκε για τις θέσεις του από τη συντηρητική κυβέρνηση του R. Nixon. (Γενν. 22/10/1920)
2000 Πεθαίνει ο Tito Puente, Αμερικανός συνθέτης, ο "βασιλιάς", όπως τον αποκαλούν, της latin & jazz μουσικής. 
2016 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, ενώ νοσηλευόταν από βρογχίτιδα, η Ζάχα Χαντίντ, η εμβληματική και ταλαντούχα Ιρακινή αρχιτέκτονας, έργα της οποίας κοσμούν παγκοσμίως πολλά μέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: